Најновије

АМЕРИКАНАЦ "ОГОЛИО" ШИПТАРЕ: НАТО бомбардовао Србију зарад форсирања исхода

Стивен Расел, бивши припадник америчког Кфора изјавио је данас сведочећи пред судом у Хагу да је у нелегалном штабу ОВК у Гњилану открио собу за мучење притвореника.

Испричао је да су међународне снаге 9. августа 1999. спровеле рацију у згради интерната у Гњилану, где је супротно Кумановском споразуму и Резолуцији 1244, био илегални привтор. Ту је нађена и знатна количина оружја, муниције, мина и друге опреме које је ОВК, по споразуму, морала да преда мировним снагама.

У подрумској просторији затечена је столица око које су биле мрље свеже крви, као и оштри инструменти, палице, цеви и жице. Према оптужници, у притвору ОВК на том месту, у јулу 1999, убијени су Мирко Јовић и Џемо Зуљић, док је више њих злостављано.

Расел је рекао да је собу за мучење показао команданту ОВК у оперативној зони Карадак Ахмету Исуфију али он није реаговао. Кфор је тада ухапсио 10 припадника ОВК, чему се Исуфи противио, а албанско становништво је сутрадан демонстрирало против међународних снага.

Расел је казао да је ухапшене припаднике ОВК идентификовала са фотографија једна Албанка коју су мучили у подруму интерната.

Припадници Кфора су, како је Расел рекао, били шокирани оним што су открили на страни са којом су сарађивали.

Поред доказа злочина, Кфор је тада открио и илегалну полицијску јединицу ОВК звану „Црне кошуље”. Амерички официр је додао и да је Кфор, средином јула 1999, спасио Велибора Стојановића из села Шилово, кога је ОВК отела и пребацила у Малишево.

У притвору, Стојановић је био приморан да потпише лажно признање и наведе имена локалних Срба који су наводно били наоружани. Требало је да то послужи како би ти Срби касније били отети.

Додао је и да је Тачи у говору у Гњилану, 3. октобра 1999, позвао Албанце да се ослободе преосталих Срба и да се боре за Прешевску долину у Србији.

У свом личном дневнику, који је цитиран у судници, Расел је написао да је Тачи казао да Косово још није уједињено зато што још има Срба и да Бујановац припада Косову.

Расел је рекао да је Косово без Србије, које су заговарали Тачи и говорници, било кршење Резолуције 1244.

Тачијева заступница настојала је да Расела прикаже пристрасним у корист Срба, наводећи да је он у свом дневнику команданта ОВК Исуфија назвао терористом убицом, Албанце бандом кољача, а Косово местом које је бог заборавио.

Расел је рекао да је НАТО на Косову изабрао једну страну.

„Ми смо се умешали у суверенитет Србије да бисмо умањили патње на Косову, на основу резолуције УН 1244”, додао је.

Расел је оценио и да НАТО бомбардовање није било мисија одржавања мира, већ форсирање исхода.

Прочитајте ОВДЕ шта Османијева каже о мосту на Ибру 

Извор: Политика 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА