Најновије

УКРАЈИНЦИ НЕ ОДУСТАЈУ: Бајден ће добити и списак мета на руској територији

Како би одобровољили Америку да да дозволу за ударе дубоко на руској територији, Јермак и Умеров показаће савезницима списак мета.

Два највиша украјинска званичника представиће Бајденовој администрацији листу мета које би гађали у Русији, не би ли на тај начин одобровољили САД да укину ограничења на употребу америчког оружа против Москве, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на неименованог украјинског посланика.

"Шеф кабинета председника Украјине Андреј Јермак, и министар одбране Рустем Умеров, састаће се са америчким званичницима како би покушали убеде Белу кућу да укине ограничења на ударе дугог домета на руску територију. Они ће представити листу приоритетних циљева, без којих ће бити тешко променити ток рата у корист Украјине", рекао је посланик.

Умеров ће се у петак састати са министром одбране Лојдом Остином, а с ким ће се Јермак састати и даље је нејасно, иако се зна да се током претходних посета виђао са државним секретаром Ентонијем Блинкеном и саветником за националну безбедност Џејком Саливаном.

Украјински председник Владимир Зеленски у среду је још једном позвао да се Украјини дозволи да изврши ударе дубље у Русији и да се "сада укину ограничења за ударе дубоког домета", тврдећи да би то пре окончало рат "за Украјину и цео свет".

Украјина покушава да изврши притисак на САД уочи председничких избора у новембру будући да је Кијев забринут да би победа бившег председника Доналда Трампа могла да значи да ће САД повући подршку својим ратним напорима.

"Не сматрамо ударе америчким оружјем дубоко на руску територију ништа више провокативним од удара америчким оружјем на руску пограничну територију. И једно и друго су руска територија, па није битно колико су мете дубоке", поручује украјински посланик за Си-Ен-Ен.

Британски "Телеграф" јуче је објавио да Даунинг стрит подржава ударе на Русију оружјем дугог домета, али да је једини разлог зашто о томе не говори, како би избегао свађу са Америком, која, због опасности ескалирања сукоба, остаје резервисана према тим плановима Украјинаца.

"Косово" пет месеци уочи избора: Једини који могу срушити Куртија су Американци

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА