Најновије

САД прете санкцијама земљама у којима се налазе руске банке

Заменик министра финансија каже да ће Вашингтон ударити на огранке које Москва користи да заобиђе трговинска ограничења

Сједињене Државе упозориле су земље које тргују са Русијом да ризикују секундарне санкције ако руским банкама дозволе да оснују локалне филијале на својој територији.

Иза нових претњи Вашингтона је покушај да се спречи Москва да заобилази  западне санкције уведене због Специјалне војне операције у Украјини.

Вали Адејемо, заменик америчког министра финансија, рекао је за "Фајненшел тајмс" да је Вашингтон сада спреман да "прогони" земље које су дозволиле руским банкама да отворе филијале у њиховим јурисдикцијама и тако избегну санкције Запада - чак и ако сама банка није под санкцијама.

"Кренућемо на огранак који оснивају, али и друге ентитете и компаније у вашој надлежности које раде са њима", рекао је Адејемо.

"То није само упозорење за оне који послују са подружницама или огранцима институције која је већ санкционисана", додао је он, рекавши да земље треба да зауставе оснивање било које руске филијале или подружнице "јер ће се она користити да се заобиђу санкције које наша коалиција је успоставила".

Ове мере су последње у низу измена санкција чији је циљ да се осујети руски увоз робе двоструке намене која може да се користи у производњи оружја.

Извршном уредбом коју је Бела кућа објавила у децембру 2023. године упозоравају се стране финансијске институције да су у опасности од секундарних санкција ако спроводе или омогућавају трансакције у вези са руским војноиндустријским комплексом. Обухваћени ентитети проширени су у јуну.

СТИЖЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Провокације у Придњестровљу сматраће се нападом на Русију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА