Најновије

Бивши аналитичар ЦИА: Америчко таргетирање руских медија наглашава лицемерје глобалног хегемона

Бивши аналитичар ЦИА и експерт за борбу против тероризма Стејт департмента Лари Џонсон критиковао је у изјави за Спутњик прогон новинара и политичких аналитичара који су повезани са руским медијима рекавши да америчко таргетирање руских медија наглашава лицемерје глобалног хегемона.

Он је то рекао поводом нових америчких санкција против медијске групе Русија севодња, чији је део и Спутњик.

„Последњи трик који је извело Бајденово министарство правде да прогласи све ове санкције Русији због наводног мешања у политички систем САД је ниво лицемерја који је запањујући по својој величини и својој прљавштини“, рекао је аналитичар.

„Да будемо јасни око једне ствари: једина земља на свету која се више меша у унутрашње политичке послове сваке друге земље су Сједињене Државе.“

САД често финансирају прозападне медије и активизам у страним земљама који циљају на промену режима како би утрле пут про-америчкој влади да дође на власт.

„Ове године [САД] су издвојиле скоро 4 милијарде долара за утицај или мешање у политичка питања других земаља“, наставио је он.

„Од тога 315 милиона долара иде Националној задужбини за демократију. 300 милиона долара је оно што они називају контраруским утицајем. И још 2,9 милијарди долара је за програме „демократије“. И ова средства су у суштини коришћена за вођење пропаганде, за плаћање људи, за организовање „демократских“ програма на местима као што је Грузија.”

САД су се мешале у земље као што су Грузија, Бразил, Индонезија и Украјина, утирући пут украјинској екстремистичкој антируској влади кроз подршку државном удару на Евромајдану 2014.

„Сједињене Државе су те које се мешају“, нагласио је Џонсон.
САД ће покушати да нападне било коју врсту алтернативног гласа у медијима

„Како би медијска мрежа којој није дозвољено да се емитује и која је искључена са друштвених мрежа у Сједињеним Државама могла да изврши утицај (на изборе)?“, пита Џонсон.

Он је истакао да је недавни прогон личности повезаних са РТ и Спутњиком само још један покушај да се покрене „Русијагејт“, са циљем да се дискредитују алтернативни медији који критикују спољну политику САД.

„Изборно мешање“ се и даље дешава, тврди Џонсон, али нису Руси ти већ америчка влада која покушава да утиче и контролише наратив у своју корист.

„С обзиром на читаву лажну тврдњу да се Русија мешала у изборе 2016, сада без сумње знамо да је то била операција демократа коју су водили Хилари Клинтон и њен тим“, нагласио је аналитичар.

„Све што су нам рекли о Доналду Трампу и Русима била је лаж. Био сам један од ретких који су то написали у то време. Помисао да РТ манипулише и утиче на председничке изборе је пресмешна“, наставио је Џонсон, напомињући да је апликација руског телевизијског канала забрањена у многим продавницама апликација на Западу, док је њен садржај уклоњен са Јутјуба и других веб локација.

Слобода говора за мене, али не и за тебе?

Америчке санкције против медијске групе Русија севодња, РИА Новости, РТ, Спутњика и Раптлија коментарисао је и Марио Нафал, инвеститор и водитељ највеће емисије на мрежи Икс.

„Док мешање у изборе никада не сме бити толерисано од стране било које земље, коришћење тог појма као оружја за ућуткивање супротних мишљења подрива саме принципе слободе говора“, рекао је Нафал за Спутњик.

Срећа па је "премијер": Курти није умео да уради школски задатак из математике

Извор: СПутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА