Најновије

НОВИ ШЕФ СТАРЕ ДИПЛОМАТИЈЕ МОЉАКАЊА: Дајте нам оружје!

Нови украјински министар спољних послова Андреј Сибига није трошио време како би дефинисао своје приоритете на новог функцији.
Сибига

Сибига

"Задатак број један за украјинску дипломатију — од амбасадора до аташеа — је да обезбеди одбрамбену способност Украјине. Оружје, оружје, оружје", написао је он на свом налогу на Фејсбуку.

Он је додао да је "несумњив приоритет и уклањање свих вештачких ограничења у испоруци западног наоружања и његовој употреби на територији Руске Федерације".

Сибига је именован на функцију министра спољних послова након што је Владимир Зеленски сменио доскорашњег министра Дмитрија Кулебу, који је на тој позицији био од 2020. године.

Према писању "Политика", Кулеба је највероватније смењен због сукоба са моћним шефом кабинета Зеленског Андрејом Јермаком. Сибига тај проблем неће имати, пошто је до априла био Јермаков заменик у председничкој администрацији.

Сибига је од 2016. до 2021. године био амбасадор у Турској, а пре тога је обављао функцију конзула у украјинској амбасади у Пољској.

Нови украјински министар је рекао да придруживање ЕУ и НАТО-у остају приоритети украјинске владе, а наговестио је ремонт украјинског дипломатског апарата како би "одговарао новој геополитичкој реалности".

"На недавном састанку са амбасадорима, којим је председавао председник, договорена је листа приоритетних земаља и региона у којима ћемо отворити нове дипломатске институције. Биће кадровских промена — појавиће се нови амбасадори и генерални конзули. Биће промена у централног апарата усмереног на јачање система", рекао је Сибига.

Током седнице парламента на којој је нови министар именован, посланици су га такође позвали да пронађе "боље начине за комуникацију са западним земљама", које су недавно успориле прилив помоћи Украјини, истиче "Политико".

Погледајте ОВДЕ спот “НАТО, НАТО – ПРОВОКАТО!”

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА