Рута (Ruta graveolens), биљка позната и као плава рута, рутвица, седеф или шарена рута, можда вам делује као коров, али већ вековима се користи у народној медицини. Користила се за јачање вида и смирење, али и код убода инсеката, реуме и напада хистерије.
Реч је о вишегодишњој грмоликој биљци врло непријатног мириса, зеленкастожуте боје и малих жутих цветова, која може да нарасте до метар висине. У лековите сврхе користи се цела биљка.
Садржи лековите састојке попут гликозида рутина, фурокумарина, алкалоида, танина и етеричних уља. За чај се беру свежи листови пре цветања, по облачном времену, у периоду од маја до августа. Листови имају карактеристичан мирис и љуто-оштар, делимично горкаст укус.
Чај од руте делује умирујуће, побољшава апетит и ублажава грлобољу. Додуше, сме да се пије само на гутљаје, а може се разблажити додатком кичице, боровнице, жалфије и других биљака које повољно делују на црева и желудац (анис, коприва, нана, матичњак…). Пије се само топао чај, преноси Агроклуб.
Рута се узгаја у баштама, иако расте самоникло и цвета од априла до септембра. За узгој у дворишту, рута треба да буде на осунчаном месту где је дренирано земљиште, по могућности што даље од стаза и места где људи бораве. Може се гајити и у саксијама, уз одговарајући компост и редовно заливање лети, док је зими заливање потребно свега два пута месечно. Након цветања лети, биљку је потребно орезати. На температурама испод 5 °Ц, у јесен и зиму, биљку треба заштитити, пише Јутарњи лист.
Извор: Нова