Најновије

УСИЈАЊЕ НА БАЛТИКУ: Руси "запалили" причу - Шведска у паници због острва Готланд!

Руски лидер Владимир Путин „бацио око” на шведско острво Готланд, тврди главни командант Оружаних снага Шведске Микаел Биден.
Руска морнарица

Руска морнарица

Готланд, највеће шведско острво стратешки је лоцирано усред Балтичког мора – између Стокхолма и руске енклаве Калињинград.

Руско министарство одбране предложило је ревизију границе у руским територијалним водама у Балтичком мору, што је изазвало међународну забринутост, објашњава „Политико”.

„Сигуран сам да Путин чак има оба ока на Готланду. Путинов циљ је да преузме контролу над Балтичким морем”, рекао је Биден за немачку мрежу РНД.

„Ако Русија преузме контролу и затвори Балтичко море, то би имало огроман утицај на наше животе у Шведској и свим другим земљама које се граниче са Балтичким морем. То не можемо да дозволимо”, рекао је Биден.

„Балтичко море не сме да постане Путиново игралиште где он застрашује чланице НАТО-а”, поручио је шеф војске најновије чланице Алијансе.

Подсећамо, и Литванија је реаговала на руски предлог о промени морских граница на Балтику.

„У току је још једна руска хибридна операција, овог пута покушавајући да сеје страх, неизвесност и сумњу у своје намере у Балтичком мору. Ово је јасна ескалација против НАТО-а и ЕУ и мора се суочити са одговарајућим силовитим одговором“, рекао је министар спољних послова Габријелиус Ландсбергис из Литваније, пише Фајненшел тајмс.

Његово министарство позвало је руског дипломатског изасланика ради детаљног објашњења и саопштило да ће Вилњус координисати свој одговор са савезницима.

Песков: Нема ту ничег политичког

"Овде нема ничег политичког, иако се политичка ситуација од тада значајно променила. Видите како тензије и ниво конфронтације ескалирају, посебно у балтичком региону – то захтева од наших надлежних служби да предузму одговарајуће кораке како би осигурали нашу безбедност", рекао је прес-секретар председник Руске Федерације Дмитриј Песков, одговарајући на питање новинара да ли постоји политичка позадина те иницијативе и са чиме је повезано.

Кремљ је саопштио да је предлог руског Министарства одбране за прилагођавање граница морског шелфа у Балтичком мору везан за обезбеђивање безбедности Русије и измењену ситуацију и проследио детаље те иницијативе војном одсеку.

Прочитајте ОВДЕ више о руској иницијативи промене граница на Балтику

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА