Најновије

НАЈВИШИ ВОЈНИ ЗВАНИЧНИК НАТО-А ЗАТРАЖИО: Црна Гора да пошаље више војске на Косово

Највиши војни званичник Натоа адмирал Роб Бауер, који је протекле седмице боравио у званичној посети Црној Гори, изјавио је да Нато настоји да очува безбедност и умири тензије на читавом Балкану и да је повећао број војника у оквиру Кфора након сукоба у Бањској у септембру прошле године. Истакао је да је попуњеност Кфора на задовољавајућем нивоу, те да није било потребе да се тражи од Црне Горе да повећа број војника у оквиру мисије.

ВЦГ (Фото: flickr)

Бауер је у интервјуу за црногорски лист Побједа казао да ће Нато и ЕУ наставити да одржавају мир у региону Западног Балкана у будућности.

"Нато је, као одговор на оно што се десило у септембру на Косову, повећао број војника у Кфора, а то је зато што гледамо шта се дешава на терену. Гледамо свет око себе и гледамо сваку промену било да је на Балкану, источним границама, Индо–Пацифику. Гледамо где год је потребно и наш је задатак да одржавамо безбедност", рекао је Бауре.

Сада се, нагласио је, води расправа о томе да ли је број снага у оквиру Кфора довољан, те поручује да ако буде потребно, онда ц́е се разговарати о бројкама и евентуалном повећању капацитета.

"Ми процењујемо сваку мисију, сваке године постоји оцена о томе како мисија напредује и ако је потребно, мењамо је", поручио је Бауер.

На питање да ли је са црногорским министром одбране разговарао о могућем повећању броја црногорских војника у оквиру Кфора, Бауер појашњава да Нато потражује повећање броја војника у оквиру мисија у складу са потребама на терену, што, додаје, није условљено да појачање мора да буде из одређене земље.

"Дакле, начин на који Нато функционише је следец́и: имамо, рецимо, један број војника, дакле, потребан нам је одређени број војника и потребни су нам различити типови снага, треба нам пешадија, или нам треба извиђање, или нам је потребна логистика, тако да се мисија састоји од различитих снага. Дакле, оно што ми онда радимо је идемо у одређене земље савезнице и тражимо те снаге. Командант наших снага, врховни командант Европе никада нец́е рец́и: 'Немам довољно људи из Холандије, немам довољно војника из Велике Британије', то никада нец́е рец́и. Ако има све трупе које је тражио, срец́ан је и на нацијама је да дају више, мање, учествују у мисији. Не учествују сви народи у свакој мисији, то није колективна одбрана", указао је он

Дакле, то је, истиче, политичка одлука у свакој од земаља савезница Натоа.

"То је суверена одлука суверене државе. Нато никада нец́е рец́и - хеј, требало би да урадите више. Ако нема довољно снага и, на пример, нека нација није дала свој допринос, могли бисмо да одемо до представника те земље и кажемо - хеј, ти ниси дао допринос", напомиње Бауер.

На констатацију да све то указује да Нато није тражио од Црне Горе да пошаље више војника на Косово од тренутна два, Бауер потврђује да није било потребе да Црна Гора повећа снаге у оквиру Кфора.

"Не, нисмо. Попуњеност Кфора је веома добра. Тако да тренутно немамо проблема", поручио је Бауер.

Извор: Побједа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА