Најновије

КУВА СЕ ЖЕСТОКО! Ово је нова тачка за нове могуће сукобе

Бившој совјетској републици Молдавији прети опасност да у блиској будућности буде увучена у војни сукоб који се већ две године одвија на територији суседне Украјине. Кључна би у том смислу могла да буде одлука Москве да продужи напредовање ка западним и јужним границама земље Володимира Зеленског, заузме област Одесе и у потпуности одвоји противника од приступа Црном мору. Али и нађе се на самим границама Молдавије, државе која је у више наврата истицала жељу да се, попут Румуније, придржи западној војној алијанси.

Тачка могућег сукоба била би област самопроглашене, али и међународно непризнате републике Придњестровље (званично Придњестровска Молдавска Република), већински настањене припадницима руског живља које већ годинама истиче захтев да се издвоји из састава матичне државе – Молдавије. Деликатност позиције овог кутка Европе можда најбоље осликава податак да су половином прошле године, током самита четрдесетак држава НАТО-а, организованог у престоници Кишињеву, у знак подршке Украјини, небо над овим простором чували управо авиони западних армија.

ХАОС У КИЈЕВУ КРЕЋЕ! Почиње освета Зеленског према свима који су...

Како пише амерички „Политико”, власти Придњестровља већ су упутиле позив Москви да заштите овај регион од притисака који стижу из Молдавије. При томе, поменути апел не подразумева вољу овдашњег становништва да се стави под јурисдикцију Москве, већ само захтев да се у Кремљу више ангажују на обезбеђењу мира на потенцијално немирним просторима.

Непосредно по распаду Совјетског Савеза непризната република која се пружа дуж молдавско-украјинске границе прогласила је независност, сачувала совјетску заставу, руски језик и издала велики број руских пасоша. Организован је и референдум (2006) о „слободном присаједињењу Руској Федерацији” који је подржало чак 98 одсто овдашњег живља. Резултати изјашњавања, међутим, никада нису међународно признати. Додајмо и да је Русија, по распаду СССР-а, овде задржала свој војни контингент од око 6.000 људи.

После победе прозападних снага у Украјини 2004. ситуација у региону додатно је усложњена, посебно након увођења Тираспољу економских санкција од стране Кијева. Током пандемије короне украјинска погранична служба није у Придњестровље пропуштала лекове и медицинску опрему из Русије под изговором да поменута роба није адекватно лиценцирана.

Ток војне операције у Украјини у великој мери је променио и позицију Придњестровља. Значај непризнате републике за обезбеђење области Одесе, чији повратак под надлежност Москве подржава већина Руса, нагло је порастао. Одвајање Украјине од Црног мора и претварање исте искључиво у копнену државу утицао би на њен статус у оквирима конфронтације Русије и НАТО-а. Такође, за последицу би имао и значајну промену распореда снага у Црном мору, што челницима алијансе у Бриселу никако не иде у прилог.

Према војним аналитичарима, и на Западу и на Истоку, могуће је очекивати неку провокацију којом би се Молдавија више увукла у украјинско-руски сукоб, а тиме омогућила западним војним снагама смештеним у Румунији да се додатно посвете сарадњи са армијом Зеленског. При томе ваља имати на уму да би то био још један окршај ван граница НАТО савеза и да би, као такав, несумњиво изазвао одређена реаговања у међународној заједници. И све то пред председничке изборе у САД.

РУСИ СЕ ЗАЛЕТЕЛИ ПА СТАЛИ: Украјинска војска их зауставила испред Авдејевке

Истовремено, уколико би Русија успоставила чвршће присуство у црноморском региону нашла би се и надомак база западног војног савеза, што би представљало врло речит одговор на најновије прикључење Финске и Шведске алијанси. Наиме, управо из база смештених у Румунији обавља се контрола ваздушног простора, контролише и управља украјинским беспилотним летилицама упућеним ка циљевима на Криму и шире. Уплетеност НАТО-а у постсовјетску драму досегла је толике размере да би лако могла да целу Европу уведе у хаос новог великог сукоба народа.

Поједини аналитичари причу о Придњестровљу тумаче као кључну за судбину Одесе. Многи предвиђају да би овдашње руске миротворце могле заменити војне базе армије Руске Федерације у пуном обиму и са пуним овлашћењима које такав статус носи. Постоје и мишљења да би руски контингент могао да се стационира директно у Тираспољу кроз проширење актуелне специјалне војне операције у Украјини. За сада, све је тек на нивоу нагађања.

Додајмо и да су се на недавно одржаном великом скупу представника свих политичких снага Придњестровља присутни обратили генералном секретару Уједињених нација наводећи да се од стране Молдавије над становништвом које заступају спроводи прави геноцид. Слично саопштење упућено је и на адресу Европског парламента, Црвеног крста, Заједнице независних држава, Организације за европску безбедност и сарадњу.

ЗЕЛЕНСКИ БИ МОГАО БИТИ ЕВАКУИСАН ИЗ КИЈЕВА! Због тешке ситуације на фронту, прича бивши сарадник Пентагона

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА