Најновије

СЗО НА ТРАГУ КОРОНЕ У ВУХАНУ: Како се вирус појавио?

Тим истражитеља Светске здравствене организације, који је дошао у Вухан да истражи порекло корона вируса, посетио је главну лабораторију за вирусе у Вухану, у потрази за извором ковида.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Експерти СЗО су провели три и по сата у добро чуваном Вуханском институту за вирологију, који је био центар прича о теоријама завере, према којима је одатле "процурио" ковид и изазвао прво жариште крајем 2019. године, пренео је Ројтерс.

Већина научника одбија ову хипотезу, али неки спекулишу да се вирус пронађен у дивљини појавио у лабораторијским експериментима, како би се тестирала могућност преласка на човека, а онда је "побегао" из лабораторије преко инфицираног члана лабораторије.

- Врло интересантно. Много питања стоји - рекла је Теа Фишер, дански члан тима.

Неки научници су позвали Кину да покаже детаље свих корона вируса који су прочавани у лабораторији, да виде који највише одговара САРС-Цов-2.

- Радује ме врло продуктиван дан који је пред нама, у којем ћемо се сусрести са људима из Вухана и питати их најважнија питања која треба да се поставе - рекао је други члан тима, Петер Дажак, који је председник ЕкоХелт Алијансе.

Тим СЗО, који треба да одради мисију, поручио је да ће њиховим члановима бити лимитиране посете који су организовали кинески домаћини и неће имати контакт са становништвом, због рестриктивних мера.

Видели документе које нико није

Тим Светске здравствене организације који је у Вухану навео је да раније да добија податке које "нико досад није видео" и да "заиста иду ка нечему". Такође, како пише "Скај Њуз", они не искључују могућност да је вирус "побегао" из лабораторије.

- Видимо нове информације и то је добро, то су веома драгоцене ствари које почињу да нам помажу да погледамо у правом смеру - рекао је за "Скај Њуз" доктор Петер Дажак.

Он је рекао да је посета на лицу места донела доста информација, поготово са мокре пијаце Хуанан, одакле наводно и потичу први случајеви корона вируса.

- На пијаци смо и сами гледамо около и постављамо питања, састајемо се са шефовима пијаце, са радницима и људима из заједнице. Причамо са људима који су скупљали узорке са пода пијаце, а који су касније тестирани позитивно. То је та врста информације које добијамо лично што је веома важно - рекао је он у првом интервјуу по доласку у Кину.

Да подсетимо, тим СЗО је стигао у Вухан више од годину дана након што је избила епидемија, а након што се оргнизација данима жалила на могућност приступа. Међутим, кинески научници спроводе сопствену истрагу о пореклу ковида-19.

- Деле са нама податке које нисмо видели раније, које нико није видео пре. Разговарају са нама отворено о сваком могућем путу. Заиста идемо некуд и мислим да би сваки члан тима могао то да каже. Мислим да је Кина отворена и вољна да ради са нама - додао је он.

Наглашава да ће пратити доказе где год да они воде. Било да је реч о пијаци или тржишту меса, било да је реч о лабораторији.

- Све је на столу и ум нам је отворен - рекао је он.

Чанак хоће да убије Шешеља, војвода прихватио двобој! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА