Najnovije

SZO NA TRAGU KORONE U VUHANU: Kako se virus pojavio?

Tim istražitelja Svetske zdravstvene organizacije, koji je došao u Vuhan da istraži poreklo korona virusa, posetio je glavnu laboratoriju za viruse u Vuhanu, u potrazi za izvorom kovida.

Korona virus. (Foto: pixabay. com)

Eksperti SZO su proveli tri i po sata u dobro čuvanom Vuhanskom institutu za virologiju, koji je bio centar priča o teorijama zavere, prema kojima je odatle "procurio" kovid i izazvao prvo žarište krajem 2019. godine, preneo je Rojters.

Većina naučnika odbija ovu hipotezu, ali neki spekulišu da se virus pronađen u divljini pojavio u laboratorijskim eksperimentima, kako bi se testirala mogućnost prelaska na čoveka, a onda je "pobegao" iz laboratorije preko inficiranog člana laboratorije.

- Vrlo interesantno. Mnogo pitanja stoji - rekla je Tea Fišer, danski član tima.

Neki naučnici su pozvali Kinu da pokaže detalje svih korona virusa koji su pročavani u laboratoriji, da vide koji najviše odgovara SARS-Cov-2.

- Raduje me vrlo produktivan dan koji je pred nama, u kojem ćemo se susresti sa ljudima iz Vuhana i pitati ih najvažnija pitanja koja treba da se postave - rekao je drugi član tima, Peter Dažak, koji je predsednik EkoHelt Alijanse.

Tim SZO, koji treba da odradi misiju, poručio je da će njihovim članovima biti limitirane posete koji su organizovali kineski domaćini i neće imati kontakt sa stanovništvom, zbog restriktivnih mera.

Videli dokumente koje niko nije

Tim Svetske zdravstvene organizacije koji je u Vuhanu naveo je da ranije da dobija podatke koje "niko dosad nije video" i da "zaista idu ka nečemu". Takođe, kako piše "Skaj NJuz", oni ne isključuju mogućnost da je virus "pobegao" iz laboratorije.

- Vidimo nove informacije i to je dobro, to su veoma dragocene stvari koje počinju da nam pomažu da pogledamo u pravom smeru - rekao je za "Skaj NJuz" doktor Peter Dažak.

On je rekao da je poseta na licu mesta donela dosta informacija, pogotovo sa mokre pijace Huanan, odakle navodno i potiču prvi slučajevi korona virusa.

- Na pijaci smo i sami gledamo okolo i postavljamo pitanja, sastajemo se sa šefovima pijace, sa radnicima i ljudima iz zajednice. Pričamo sa ljudima koji su skupljali uzorke sa poda pijace, a koji su kasnije testirani pozitivno. To je ta vrsta informacije koje dobijamo lično što je veoma važno - rekao je on u prvom intervjuu po dolasku u Kinu.

Da podsetimo, tim SZO je stigao u Vuhan više od godinu dana nakon što je izbila epidemija, a nakon što se orgnizacija danima žalila na mogućnost pristupa. Međutim, kineski naučnici sprovode sopstvenu istragu o poreklu kovida-19.

- Dele sa nama podatke koje nismo videli ranije, koje niko nije video pre. Razgovaraju sa nama otvoreno o svakom mogućem putu. Zaista idemo nekud i mislim da bi svaki član tima mogao to da kaže. Mislim da je Kina otvorena i voljna da radi sa nama - dodao je on.

Naglašava da će pratiti dokaze gde god da oni vode. Bilo da je reč o pijaci ili tržištu mesa, bilo da je reč o laboratoriji.

- Sve je na stolu i um nam je otvoren - rekao je on.

Čanak hoće da ubije Šešelja, vojvoda prihvatio dvoboj! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA