Најновије

Посета Сија Београду: Пекинг види Србију као кључну земљу региона и поузданог пријатеља

Кинески председник Си Ђинпинг боравиће у дводневној посети Београду 7. и 8. маја, као једној од три европске престонице које ће обићи, а ова посета према мишљењу професорке Факултета политичких наука Драгане Митровић, показује да је за званични Пекинг Србија и даље кључна држава региона и поуздани партнер.

Према њеним речима, у тренутку када Србија трпи снажне притиске на различитим фронтовима, ова посета долази као подршка моћног и важног пријатеља, али и представља потврду високог нивоа билатералних односа две земље, стога Митровићева подсећа да је Србија била прва држава са којом је Кина успоставила ниво билатералних односа као свеобухватног стратешког партнерства.

"Ова посета, друга посета председника Сија Србији, показује да се Србија и даље из Пекинга види као кључна држава региона, као поуздани партнер и пријатељ Кине и показује кинеску намеру да и даље развија, подржава, и продубљује односе са нашом земљом. То из нашег угла, али и гледано са стране, може да се види као подршка Србији", рекла је Митровићева за Танјуг.

Кинески председник ће посетити само три европске престонице, а његову посету Београду и Будимпешти она види као потврду кинеске намере да и даље буду активно економски и политички присутни у, како каже, кључном европском региону централне и југоисточне Европе.

"И да намерава и даље да развија сарадњу са Мађарском, једном врло значајном кинеском, пријатељском и партнерском земљом, чланицом Европске уније. И Србијом, кључном земљом у региону југоисточне Европе", казала је Митровићева.

Са друге стране, додаје она, посетом Паризу Кина шаље поруку свима да не одустаје од намере да поправи и унапреди своје односе са ЕУ и да их и даље развија, без обзира на проблеме који су у тим односима настали услед заоштрених геополитичких односа.

"Кина показује намеру и доследност у тој намери, да подстакне Европску унију, да њихова сарадња буде плодотворнија и на стабилним, обострано корисним основама, а посетом Будимпешти и Београду показује да су ово две кључне, пријатељске земље са којима Кина сарађује у овом делу света, те да ће то и надаље чинити", истакла је Митровићева.

Када је реч о економској страни посете кинеског председника Србији, она наводи да је трговинска размена две земље изузетно много порасла, али додаје и да је порастао и дефицит Србије у трговини са Кином, па она ту види простор да се ствари поправе и да се кроз кинеске директне инвестиције оснажи српска индустрија, пре свега пољопривреда.

"Како бисмо ми имали шта да извозимо у Кину и како бисмо свој дефицит смањивали домаћом производњом и услугама. Долазак кинеских туриста у све већем броју такође користи. Пошто је ово почетак друге декаде иницијативе Појас и пут, која подразумева и дигитализацију и еколошку трансформацију пројеката, очекујем да будући пројекти буду мањи, да их буде више, да буду енергетски и еколошки најнапреднији и да тиме дају подстицај реиндустриализације Србије у овом правцу", закључила је Митровићева.

Руси су ослободили Архангелское, упали у Нетајлову, пришли Новопокровском и Новоалександровки (МАПА)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА