Najnovije

Poseta Sija Beogradu: Peking vidi Srbiju kao ključnu zemlju regiona i pouzdanog prijatelja

Kineski predsednik Si Đinping boraviće u dvodnevnoj poseti Beogradu 7. i 8. maja, kao jednoj od tri evropske prestonice koje će obići, a ova poseta prema mišljenju profesorke Fakulteta političkih nauka Dragane Mitrović, pokazuje da je za zvanični Peking Srbija i dalje ključna država regiona i pouzdani partner.

Prema njenim rečima, u trenutku kada Srbija trpi snažne pritiske na različitim frontovima, ova poseta dolazi kao podrška moćnog i važnog prijatelja, ali i predstavlja potvrdu visokog nivoa bilateralnih odnosa dve zemlje, stoga Mitrovićeva podseća da je Srbija bila prva država sa kojom je Kina uspostavila nivo bilateralnih odnosa kao sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

"Ova poseta, druga poseta predsednika Sija Srbiji, pokazuje da se Srbija i dalje iz Pekinga vidi kao ključna država regiona, kao pouzdani partner i prijatelj Kine i pokazuje kinesku nameru da i dalje razvija, podržava, i produbljuje odnose sa našom zemljom. To iz našeg ugla, ali i gledano sa strane, može da se vidi kao podrška Srbiji", rekla je Mitrovićeva za Tanjug.

Kineski predsednik će posetiti samo tri evropske prestonice, a njegovu posetu Beogradu i Budimpešti ona vidi kao potvrdu kineske namere da i dalje budu aktivno ekonomski i politički prisutni u, kako kaže, ključnom evropskom regionu centralne i jugoistočne Evrope.

"I da namerava i dalje da razvija saradnju sa Mađarskom, jednom vrlo značajnom kineskom, prijateljskom i partnerskom zemljom, članicom Evropske unije. I Srbijom, ključnom zemljom u regionu jugoistočne Evrope", kazala je Mitrovićeva.

Sa druge strane, dodaje ona, posetom Parizu Kina šalje poruku svima da ne odustaje od namere da popravi i unapredi svoje odnose sa EU i da ih i dalje razvija, bez obzira na probleme koji su u tim odnosima nastali usled zaoštrenih geopolitičkih odnosa.

"Kina pokazuje nameru i doslednost u toj nameri, da podstakne Evropsku uniju, da njihova saradnja bude plodotvornija i na stabilnim, obostrano korisnim osnovama, a posetom Budimpešti i Beogradu pokazuje da su ovo dve ključne, prijateljske zemlje sa kojima Kina sarađuje u ovom delu sveta, te da će to i nadalje činiti", istakla je Mitrovićeva.

Kada je reč o ekonomskoj strani posete kineskog predsednika Srbiji, ona navodi da je trgovinska razmena dve zemlje izuzetno mnogo porasla, ali dodaje i da je porastao i deficit Srbije u trgovini sa Kinom, pa ona tu vidi prostor da se stvari poprave i da se kroz kineske direktne investicije osnaži srpska industrija, pre svega poljoprivreda.

"Kako bismo mi imali šta da izvozimo u Kinu i kako bismo svoj deficit smanjivali domaćom proizvodnjom i uslugama. Dolazak kineskih turista u sve većem broju takođe koristi. Pošto je ovo početak druge dekade inicijative Pojas i put, koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološku transformaciju projekata, očekujem da budući projekti budu manji, da ih bude više, da budu energetski i ekološki najnapredniji i da time daju podsticaj reindustrializacije Srbije u ovom pravcu", zaključila je Mitrovićeva.

Rusi su oslobodili Arhangelskoe, upali u Netajlovu, prišli Novopokrovskom i Novoaleksandrovki (MAPA)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA