Најновије

Цвијановић: Прича о преласку из дејтонске у бриселску фазу је неозбиљна!

САРАЈЕВО - Председник Владе Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић оценила је да ће БиХ, због своје недовршености, још неколико година бити у агонији, економски и политички, те да су представници међународне заједнице својим мешањем отежали политичке процесе у тој земљи.
Жељка Цвијановић (Фото: Istinomjer.ba)

Жељка Цвијановић (Фото: Istinomjer.ba)

Премијерка РС поменула је Канцеларију високог представника   (ОХР) у Сарајеву и навела како се та институција једно време понашала „ и као портпарол неких политичких странака”. „Имали смо ситуације да су се изјаве из неких бошњачких странака налазиле у извештајима ОХР-а који су завршавали у Савету безбедности УН, што је недопустиво. Сматрам да бисмо чак даље одмакли у правцу европских интеграција да смо имали само партнерство, а не директну укљученост појединих страних актера”, рекла је Цвијановићева за „Вечерњи лист”, издање за БиХ. Причу о изласку БиХ из дејтонске и уласку у бриселску фазу, Цвијановићева оцењује „неозбиљном”, а што се тиче трећег ентитета, који у БиХ прижељкују Хрвати, она сматра да га је требало направити у Дејтону 1995. године. „Трећи ентитет је требало направити у Дејтону 1995. године и све би данас изгледало другачије. Мислим да би то створило потребну комотну ситуацију. Ми у СНСД-у сматрамо да би то било важно за Хрвате, али при томе желим истаћи да се то не може направити на штету РС”, нагласила је Цвијановићева која ће се на предстојећим општим изборима, заједно са Младеном Иванићем, такмичити за позицију члана Председништва БиХ из РС. Приступом и улогом коју је међународна заједница имала и има у БиХ није задовољан ни универзитетски професор Дражен Пехар, чак шта више он сматра да је њен приступ у задњих 15 година био катастрофалан и да „све што је до сада урађено у БиХ је наметнуто”.
Прочитајте још: Белорусија убира огроман профит од руских санкција
„Катастрофалан је због увођења инстанце високог представника, а која је дефакто диктаторска инстанца у БиХ”, изјавио је Пехар за једну сарајевску телевизију, поткрепљујући своју тврдњуодлуком којом је пре неколико дана високи представник Валентин Инцко „ослободио” 30 људи, то јест укинуо им забрану политичког деловања коју им је изрекао један од његових претходника, односно Педи Ешдаун. „Реч је о томе да имате политичке затворенике, мада се они тако не дефинишу, али су то политички затвореници које је високи представник ослободио. Високог представника немате право ништа питати. БиХ у садашњем модусу функционисања је де факто диктатура, она није демократија, јер имате фигуру која може да се меша у процесе, може деловати без икаквог објашњења”,каже Пехар. Он процењује да ће због приступа међународне заједнице , оличеног у наметању решења која „нису” одраз воље унутрашњих актера у БиХ, „та прича имати врло ружан завршетак”. Извор: Политика (Д. Станишић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА