Najnovije

Cvijanović: Priča o prelasku iz dejtonske u briselsku fazu je neozbiljna!

SARAJEVO - Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ocenila je da će BiH, zbog svoje nedovršenosti, još nekoliko godina biti u agoniji, ekonomski i politički, te da su predstavnici međunarodne zajednice svojim mešanjem otežali političke procese u toj zemlji.
Željka Cvijanović (Foto: Istinomjer.ba)

Željka Cvijanović (Foto: Istinomjer.ba)

Premijerka RS pomenula je Kancelariju visokog predstavnika   (OHR) u Sarajevu i navela kako se ta institucija jedno vreme ponašala „ i kao portparol nekih političkih stranaka”. „Imali smo situacije da su se izjave iz nekih bošnjačkih stranaka nalazile u izveštajima OHR-a koji su završavali u Savetu bezbednosti UN, što je nedopustivo. Smatram da bismo čak dalje odmakli u pravcu evropskih integracija da smo imali samo partnerstvo, a ne direktnu uključenost pojedinih stranih aktera”, rekla je Cvijanovićeva za „Večernji list”, izdanje za BiH. Priču o izlasku BiH iz dejtonske i ulasku u briselsku fazu, Cvijanovićeva ocenjuje „neozbiljnom”, a što se tiče trećeg entiteta, koji u BiH priželjkuju Hrvati, ona smatra da ga je trebalo napraviti u Dejtonu 1995. godine. „Treći entitet je trebalo napraviti u Dejtonu 1995. godine i sve bi danas izgledalo drugačije. Mislim da bi to stvorilo potrebnu komotnu situaciju. Mi u SNSD-u smatramo da bi to bilo važno za Hrvate, ali pri tome želim istaći da se to ne može napraviti na štetu RS”, naglasila je Cvijanovićeva koja će se na predstojećim opštim izborima, zajedno sa Mladenom Ivanićem, takmičiti za poziciju člana Predsedništva BiH iz RS. Pristupom i ulogom koju je međunarodna zajednica imala i ima u BiH nije zadovoljan ni univerzitetski profesor Dražen Pehar, čak šta više on smatra da je njen pristup u zadnjih 15 godina bio katastrofalan i da „sve što je do sada urađeno u BiH je nametnuto”.
Pročitajte još: Belorusija ubira ogroman profit od ruskih sankcija
„Katastrofalan je zbog uvođenja instance visokog predstavnika, a koja je defakto diktatorska instanca u BiH”, izjavio je Pehar za jednu sarajevsku televiziju, potkrepljujući svoju tvrdnjuodlukom kojom je pre nekoliko dana visoki predstavnik Valentin Incko „oslobodio” 30 ljudi, to jest ukinuo im zabranu političkog delovanja koju im je izrekao jedan od njegovih prethodnika, odnosno Pedi Ešdaun. „Reč je o tome da imate političke zatvorenike, mada se oni tako ne definišu, ali su to politički zatvorenici koje je visoki predstavnik oslobodio. Visokog predstavnika nemate pravo ništa pitati. BiH u sadašnjem modusu funkcionisanja je de fakto diktatura, ona nije demokratija, jer imate figuru koja može da se meša u procese, može delovati bez ikakvog objašnjenja”,kaže Pehar. On procenjuje da će zbog pristupa međunarodne zajednice , oličenog u nametanju rešenja koja „nisu” odraz volje unutrašnjih aktera u BiH, „ta priča imati vrlo ružan završetak”. Izvor: Politika (D. Stanišić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA