Најновије

КРЕЋЕ НАЈВЕЋА ОПАСНОСТ ЗА СРБИЈУ: Запад спрема ударац на Резолуцију 1244

Запад и ЕУ покушавају да преко евроатланских интеграција Косово на мала врата врата уведу у Уједињене нације, како би лакше успели да прикажу да је Резолуција 12 44 застарела и да се стање на терену драстично променило, па би је требало укинути, оцењује аналитичар Стевица Деђански.

Кризна ситуација на Косову и Метохији пробудила је многе духове из боце запада, а међу њима и бившег шефа Унмика Јоакима Рикера који је дао свој суд да је Резолуција СБ УН 1244 „завршила мисију и да би требало да буде пензионисана“.

Покушај манипулације

Ово није први пут да се тражи укидање ове Резолуције за који тврде да је само „папир“ који нема везе са дешавањима на терену.
Тако управо покушавају да прикажу „реалну ситуацију на терену“ како је они називају и виде. Зато Запад и форсира евроатлантске интеграције Приштине, мишљење је професора Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње.

„Отуда се у Поглављу 35 за преговоре Србије са ЕУ не помиње поштовање Резолуције 12 44, већ Охридски споразум који нисмо ни потписали, нити он има благослов од СБ УН,“ каже Деђански.

Другим речима, истиче он, Запад има циљ да све уради како њима одговара и шта њима одговара, да би Приштину довели до крајњег циља.

„Међутим, и њима је јасно да без нашег одрицања од Резолуције 12 44 или одлуке СБ УН да је она неважећа, од пуноправног независног Косова нема ништа. Утолио пре се ЕУ и Америка и труде да потпишемо споразум о нормализацији односа са Приштином, јер сматрају да би такав споразум анулирао Резолуцију 1244. То наравно, није тачно, јер Косово и Метохија су у надлежности Уједињених нација они су задужени за ту нашу територију. Ни један споразум ван УН не може да буде изнад Резолуције, ако нема нашу сагласност, а нема је нити ће је имати,“ објашњава Деђански.

Радови увелико трају

По његовим речима, смисао притиска на Србију који је сада Запад покушава да створи са свих страна, па и изнутра, је њихов можда последњи покушај да Косово добије признање.

„Отуда и гажење сопственог статута Савета Европе, и пријем Приштине готово у сам НАТО иако државе које не признају Косово то не желе… Дакле, ради се на свим фронтовима како би се Косову на мала врата омогућило да уђе у Уједињене нације чиме би, како се сматра, ствар са косовским питањем била свршена, јер би чланице УН које сада нису баш упућене у ову тему следиле западне менторе,“ оцена је Деђанског.
Он упозорава и да не треба ни мало занемарити албански лоби у свету, посебно у Америци, који жури да што пре неке одлуке буду донете, јер се боје доласка Доналда Трампа на власт.

Очекују да нас сломе

„Слично је и у Европи где избори протичу готово у тајности јер не желе да се узбурка јавно мњење и да Европску унију преузму оне струје које нису сепаратистички настројене,“ каже он.

У сваком случају Деђански сматра да ће се убрзо, за неку годину, најкасније променити глобална политика о и да ће све што је сада рађено мимо међународног права и на силу доћи на наплату свакоме ко је то радио. Из тог разлога сматра да ми треба да поступамо и да се држимо стриктно међународног права, јер само тако можемо да сачувамо Косово и Метохију али и Србију и Републику Српску.

Рикер је, иначе, додао и да зна да у овом моменту СБ УН неће одустати од Резолуције 1244, али да је уверен да ће временом УН постати свестан да не постоји напредак у дијалогу Београда и Приштине. По њему, најважније је како ће тећи процес чланства Косова у европским организацијама, али и у правцу чланства у Уједињеним нацијама.

ПОГЛЕДАЈТЕ ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Ослобођени Керамик и Новокалиново - велики напад на Архангелск (ВИДЕО МАПА)

Извор: Спутник.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА