Najnovije

KREĆE NAJVEĆA OPASNOST ZA SRBIJU: Zapad sprema udarac na Rezoluciju 1244

Zapad i EU pokušavaju da preko evroatlanskih integracija Kosovo na mala vrata vrata uvedu u Ujedinjene nacije, kako bi lakše uspeli da prikažu da je Rezolucija 12 44 zastarela i da se stanje na terenu drastično promenilo, pa bi je trebalo ukinuti, ocenjuje analitičar Stevica Deđanski.

Krizna situacija na Kosovu i Metohiji probudila je mnoge duhove iz boce zapada, a među njima i bivšeg šefa Unmika Joakima Rikera koji je dao svoj sud da je Rezolucija SB UN 1244 „završila misiju i da bi trebalo da bude penzionisana“.

Pokušaj manipulacije

Ovo nije prvi put da se traži ukidanje ove Rezolucije za koji tvrde da je samo „papir“ koji nema veze sa dešavanjima na terenu.
Tako upravo pokušavaju da prikažu „realnu situaciju na terenu“ kako je oni nazivaju i vide. Zato Zapad i forsira evroatlantske integracije Prištine, mišljenje je profesora Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje.

„Otuda se u Poglavlju 35 za pregovore Srbije sa EU ne pominje poštovanje Rezolucije 12 44, već Ohridski sporazum koji nismo ni potpisali, niti on ima blagoslov od SB UN,“ kaže Deđanski.

Drugim rečima, ističe on, Zapad ima cilj da sve uradi kako njima odgovara i šta njima odgovara, da bi Prištinu doveli do krajnjeg cilja.

„Međutim, i njima je jasno da bez našeg odricanja od Rezolucije 12 44 ili odluke SB UN da je ona nevažeća, od punopravnog nezavisnog Kosova nema ništa. Utolio pre se EU i Amerika i trude da potpišemo sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, jer smatraju da bi takav sporazum anulirao Rezoluciju 1244. To naravno, nije tačno, jer Kosovo i Metohija su u nadležnosti Ujedinjenih nacija oni su zaduženi za tu našu teritoriju. Ni jedan sporazum van UN ne može da bude iznad Rezolucije, ako nema našu saglasnost, a nema je niti će je imati,“ objašnjava Deđanski.

Radovi uveliko traju

Po njegovim rečima, smisao pritiska na Srbiju koji je sada Zapad pokušava da stvori sa svih strana, pa i iznutra, je njihov možda poslednji pokušaj da Kosovo dobije priznanje.

„Otuda i gaženje sopstvenog statuta Saveta Evrope, i prijem Prištine gotovo u sam NATO iako države koje ne priznaju Kosovo to ne žele… Dakle, radi se na svim frontovima kako bi se Kosovu na mala vrata omogućilo da uđe u Ujedinjene nacije čime bi, kako se smatra, stvar sa kosovskim pitanjem bila svršena, jer bi članice UN koje sada nisu baš upućene u ovu temu sledile zapadne mentore,“ ocena je Deđanskog.
On upozorava i da ne treba ni malo zanemariti albanski lobi u svetu, posebno u Americi, koji žuri da što pre neke odluke budu donete, jer se boje dolaska Donalda Trampa na vlast.

Očekuju da nas slome

„Slično je i u Evropi gde izbori protiču gotovo u tajnosti jer ne žele da se uzburka javno mnjenje i da Evropsku uniju preuzmu one struje koje nisu separatistički nastrojene,“ kaže on.

U svakom slučaju Deđanski smatra da će se ubrzo, za neku godinu, najkasnije promeniti globalna politika o i da će sve što je sada rađeno mimo međunarodnog prava i na silu doći na naplatu svakome ko je to radio. Iz tog razloga smatra da mi treba da postupamo i da se držimo striktno međunarodnog prava, jer samo tako možemo da sačuvamo Kosovo i Metohiju ali i Srbiju i Republiku Srpsku.

Riker je, inače, dodao i da zna da u ovom momentu SB UN neće odustati od Rezolucije 1244, ali da je uveren da će vremenom UN postati svestan da ne postoji napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Po njemu, najvažnije je kako će teći proces članstva Kosova u evropskim organizacijama, ali i u pravcu članstva u Ujedinjenim nacijama.

POGLEDAJTE DETALJAN IZVEŠTAJ SA FRONTA: Oslobođeni Keramik i Novokalinovo - veliki napad na Arhangelsk (VIDEO MAPA)

Izvor: Sputnik.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA