Најновије

ПРОФЕСОР СА "ВЕСТ ПОИНТА" УПОЗОРИО СРБИЈУ: САД могу имати јак утицај на договор Београда и Приштине!

Професор на "Вест поинту" и стручњак за тероризам, пуковник Стивен Олуић рекао је да снажно верује да САД могу имати јак и позитиван утицај на договор између Београда и Приштине.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

"Али то се може догодити само ако САД приступи тој компликованој и врло осетљивој ситуацији као непристрасан и рационалан актер. Од 1989. до данас, САД су биле превише против Срба", каже Олуић, припадник српске дијаспоре који је у америчкој војсци провео више од 27 година, за Косово Онлине.

Упитан како види борбу за утицај на Балкану великих сила попут Русије, САД и Кине, али и Турске, каже да се Балкан, а посебно Србија, налази на тешком месту.

"Овај део Европе је током историје увек зависио од милости великих сила. Данас упоређујем ситуацију на Балкану с наративом "Велика игра", која се примењивала у Авганистану и централној Азији у 19. веку. Верујем да су Кина и Русија учиниле велики помак на Балкану услед недостатка америчког ангажовања", оценио је Олуић.

Он сматра и да постоји претња повратком екстремиста из Сирије и Ирака у Европу.

"Сигурно је да су "отворена политика" Немачке и каснији мигрантски таласи омогућили не тако далекосежним актерима да уђу у Европу. Једноставно, нема начина да се провери сваки мигрант, избеглица или повратник који уђе у Европу" , напомиње он.

Ово је каже претња и по САД, где је, како наводи, било много хапшења припадника балканске муслиманске дијаспоре због учествовања у планираним терористичким нападима или подршке ИД. Олуић, каже и да је "болно свестан" недостатка помињања Србије у 2018. години током прославе годишњице Првог светског рата у САД, као и да се о славним српским биткама не предаје на "Вест поинту".

"Ако се теме као што су Битка на Церу или пробој Солунског фронта предају у разреду, то би морало да буде на инсистирање инструктора који би могао бити заинтересован за Балкански фронт у Првом светском рату", објашњава Олуић.

Он додаје да је 2007. са групом кадета "Вест поинта" посетио Србију и Босну, обишли су многа места и они су се добро упознали са Србима, њиховим понашањем у рату, поносом и историјом.

Олуић напомиње да је још много припадника српске дијаспоре служило у америчкој војсци, а неки су и добитници Медаље части, да су представљали прави пример америчких патриота и војника, никада не заборављајући одакле су дошли и ослањајући се на своје поносно национално наслеђе отпора и борбе.

Додао је међутим, да је било тешко бити у америчкој војној служби током дешавања у бившој Југославији и улози коју су играли САД и НАТО.

"Вредан савезник у два светска рата, којег је напала најмоћнија војна сила на свету - по мом мишљењу, подстакнута пропагандом, чистим незнањем и политичким глупостима", истакао је Олуић и ддоао да је било официра који су сумњали и били збуњени правцем којим су САД ишле, јер су многи од њих добро знали шта се дешавало у Југославији током Другог светског рата. Током каријере Олуић је боравио у Немачкој и Јужној Кореји, а као официр НАТО боравио је у БиХ 1996.

Председник Вучић одлучио да саопшти све! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА