Најновије

АЛБАНАЦ ПУЦАО И СТАВИО ВЕНАЦ НА СРПСКУ КУЋУ: Ухапшен!

Албанац из околине Призрена који је данас око поднева испалио више хитаца у центру села Доња Битиња, у општини Штрпце, а на зиду куће Србина Светислава Стојковића поставио венац са цвећем, је ухапшен, саопштили су из косовске полиције у Штрпцу.

Из Полицијске станице у Штрпцу су за Косово онлајн потврдили да се догађај десио, да је истрага у току, а да је лице које је пуцало ухапшено.

Шездесет осмогодишњи Албанцу Н.Н. из општине Сува Река, одређено је задржавање у трајању од 48 сати.

Према речима мештана Доње Битиње, на зиду куће Светислава Стојковића, који живи и ради у Швајцарској, постављен је венац са цвећем и поруком на албанском језику.

Они су се одмах након пуцњаве окупили на том месту, а један од њих Јовица Сталетовић истиче да се можда само пуком срећом није десило ништа озбиљније и нико није повређен.

На кући Србина постављен венац

"Негде око 11.45 смо чули појединачну, а затим четири пута рафалну пуцњаву. Док смо се питали шта је било, окупили смо се овде и видели да је венац постављен ту где не треба да буде, јер ту никада није постојао гроб, које је мало ниже. Сетио се после 81 године да му је деда погинуо у Другом светском рату, а убили су га Бугари, није погинуо од Срба", наводи Сталетовић.

Додаје да се ради о Албанцу из Мачитева код Призрена.

"Желе да нас застраше. Ајде што је поставио венац, али зашто је пуцао?. Шта би било да се неко нашао у близини, као за Бадње вече прошле године? Могао је неко да настрада", каже он забринуто.

Додаје и да је окупљеним мештанима, пред полицајцима, "псовао српску мајку".

„Он се после тога вратио, метак стоји још увек ту, а чауре је сакупио”, рекао је Сталетовић.

Мештани уплашени

Инцидент је код мештана изазвао страх.

"Уплашени смо, комшије су нам ту, шта знамо кога крију и шта раде, јер би и они сада требали да буду солидарни са нама. Са комшијама немамо лоше, али долазе са стране... Пре неколико вечери, на годишњицу смрти Адема Јашарија палили су ватру изнад цркве, а то нисмо пријавили. А, то су наше комшије радиле и провоцирале", рекао је Сталетовић.

Мештани кажу и да су чланови исте албанске породице и пре шест година покушали да у дворишту куће породице Стојковић поставе споменик, али су се тада окупили у знак протеста и споменик је одмах уклоњен.

Село Доња Битиња је мултиетничко село у коме живе и Срби и Албанци.

Канцеларија за КиМ: Пуцњава у Доњој Битињи наглашава страхоту свакодневице Срба на КиМ

Поводом пуцњаве у Доњој Битињи у општини Штрпце, реаговала је Канцеларија за Косово и Метохију и поручила да данашњи инцидент још једном наглашава страхоту српске свакодневице на КиМ, где мржња против српског народа и свега што је српско постаје све шире распрострањена.

"Учинилац овог озбиљног кривичног дела, Албанац из Суве Реке, показао је застрашујући ниво мржње, а чињеница је да се сви индивидуални акти насиља против Срба на Косову и Метохији ослањају на идеолошку матрицу коју из дана у дан креира екстремистички режим Аљбина Куртија у Приштини", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Указују да се инцидент у селу Доња Битиња издваја међу другим сличним актима насиља својом бизарношћу, будући да је учинилац, осим што је пуцао како би застрашио Србе, у дворишту куће локалног Србина оставио надгробни венац, а онда и мештанима у присуству полиције псовао српску мајку.

"На Косову и Метохији је у току свакодневно етнички мотивисано насиље усмерено против српског народа, а у последње време се најчешће догађа у виду напада на српску имовину, те је тако и данас утврђено да је похарана кућа М. Јоксимовића у Радеву у општини Липљан. Не може се пренебрегнути чињеница да сви напади јесу симптом антисрпске друштвене климе коју методично ствара Куртијев шовинистички режим", додаје се у саопштењу.

Уместо тога што Приштина свакодневно Србе третира као бића ниже врсте, потребно је уложити напоре да се посебно у етнички мешовитим срединима на Косову и Метохији гради и промовише суживот, међутим тако нешто није могуће очекивати од Куртија и његових идеолошких следбеника.

Српска листа Еулексу и Кфору: Реагујте и спречите егозодус Срба

Поводом инцидента у Доњој Битињи, реаговала је Српска листа и затражила од Еулекса и Кфора, као међународних организација задужених за мир и безбедност на Косову и Метохији, да у складу са својим мандатима превентивно делују и спрече наставак прогона и малтретирања српског народа.

"Овај, ничим изазван инцидент изазвао је узнемирење српског народа у општини Штрпце, у којој су и даље свежа сећања на прошлогодишње Бадње вече када је албански припадник косовских безбедносних снага пуцао и тешко ранио Стефана и Милоша Стојановића. Време за саопштења је прошло, потребне су нам јасне и правовремене акције које ће спречити егзодус српског народа", наглашава се у саопштењу Српске листе.

Подсећају да за напад на Стефана и Милоша до данас албански припадник КБС-а није кажњен, па се данашњи нови инцидент догодио, јер се стекао утисак да је оружани или било какав други напад на Србе дозвољен и да за таква дела нема никакве одговорности.

"Овакав притисак на српски народ у Сиринићкој жупи и учестали инциденти су директна последица антисрпског наратива режима Аљбина Куртија чије институције свакога дана крше права српског народа и тиме дају пример другим есктремистима да могу да се овако понашају према Србима", напомиње Српска листа.

Погледајте ОВДЕ уништавање Вучићевог билборда у Младеновцу

Извор: РТС / Косово Онлајн / Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА