Најновије

"Зов Ктулуа": За све љубитеље хорора и сјајних илустрација

У библиотеци "Чаробна шкриња 9", Чаробна књига нас је обрадовала ремек делом хорора, најбољим радом Х. Ф. Лавкрафта, књигом Зов Ктулуа.

Фото: Чаробна књига

Хорор, мистерија, фантастика, жанрови који су тако привлачни милионима читалаца. Многи аутори се усуђују да пишу на ове теме, али је, авај, мало успешних или оних који се таквима сматрају од стране стручне критике. 
Међутим, огромна већина би се сложила да је једно име направило највећи утицај на жанр хорор у модерној књижевности, и то Хауард Филипс Лавкрафт. 
Лавкрафт је писац који је живео релативно кратко, као и велики број великана, на преласку из ХIХ у ХХ век. Његов животни век су бележили бројни порази на свим пољима, али је последња деценија живота била, књижевно стваралачки гледано, најбоља.


Као и код многих уметника, постхумно је постао значајно цењенији.

У библиотеци "Чаробна шкриња 9", Чаробна књига нас је обрадовала ремек делом хорора, најбољим радом Х. Ф. Лавкрафта, књигом Зов Ктулуа.


Радња је смештена скоро у време када је и прича настала, 1926. годину, када се Франсис Терстон ближе упознаје са богатом научном оставштином свог деде - ујака који је умро под чудним околностима. 


Пажњу му привлачи мистериозни идол ужасног изгледа иза ког стоји још гора прича о божанству, космичком ентитету кога обожавају опскурна лица и који чека погодан моменат како би се уздигао и својим злим деловањем угрозио постојање читавог света.


Привлачним приповедањем и постепеним ходом ка врхунцу, Лавкрафт уводи читаоца у тескобан свет који гради.


Стране позивају на читање и желите да не испустите књигу пре самог краја, који неће открити много тога и који ће оставити машти на даље тумачење света који је Лавкрафт изградио. 

Дубини саме приче у великој мери доприноси мало је рећи фантастична илустрација Франсоа Баранжеа, који је свој дечачки сан остварио оживљавајући Лавкрафтов хорор.
Изузетно детаљан рад на комплетној слици, како на приказима људи, тако и природе, мора, самог Ктулуа, острва, ће вас натерати да се запитате ради ли се у ствари о фотографији. 

Потпуно непотребан покушај оправдавања Лавкрафтовог "расизма" од стране уредника на последњим странама је у потпуности непотребан, али неће покварити утисак на сјајно издање које је издато у одличном, великом формату и на сјајном папиру који у пуној мери дозвољава уживање у уметности.

Сви љубитељи хорора и сјајне илустрација, али не само они, заиста ће уживати у овој књизи.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА