Najnovije

Dačić: Sankcije Rusiji bi bile samoubistvo za Srbiju

BEOGRAD- Ministri spoljnih poslova Mađarske i Srbije - Peter Sijarto i Ivica Dačić - istakli su u Beogradu da je izgradnja gasovoda Južni tok važan projekat za bezbedno snabdevanje regiona energentima, a ocenili su i da njihove dve zemlje nikada nisu imale bolje odnose.
Dačić: (Foto: JuTjub)

Dačić: (Foto: JuTjub)

„Saradnja Srbije i Mađarske ima značaja i u regionalnom smislu, i ima tri interesa - mir u Srednjoj Evropi, bezbedno snabdevanje energentima i poboljšanje trgovinsko-ekonomskih veza“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Palati Srbija posle sastanka s Dačićem. On je istakao važnost bezbednog snabdevanja regiona energentima i kao glavni projekat za to naveo izgradnju cevovoda za ruski prirodni gas, Južnog toka. „Projekat Južni tok je izložen kritikama, ali mi treba da ga realizujemo jer on omogućava bezbedno snabdevanje gasom“, rekao je Sijarto. Sličan stav iskazao je i Dačić, koji je rekao da je izgradnja Južnog toka u ekonomskom interesu Srbije, kako ne bi bila „žrtva“ ukrajinskog konflikta.
Pročitajte još:Merkel: Mi smo protiv unilateralnog priznanja PalestineBajden: Daćemo Ukrajini 20 miliona dolara
„(Srbija i Mađarska) zajednički insistiraju da EU ima isti tretman prema svim projektima“, rekao je Dačić. On je, inače, povodom zahteva EU da se Beograd priključi sankcijama protiv Rusije, naglasio da Srbija ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo raskidanjem odnosa sa tradicionalnim partnerima. Pri tom je dodao: „Nadam se da Srbija neće biti u situaciji da bira: Brisel ili Moskva“. Prema njegovim rečima, sankcije protiv Rusije su jedino u čemu Srbija nije saglasna sa Evropskom unijom. „Poglavlje 31, koje se tiče spoljne politike, još nije otvoreno. Ali, nezavisno od toga - Srbija svima govori da ima interes za saradnju sa Rusijom i tradicionalno prijateljstvo. Ne može Srbija izvršiti ekonomsko samoubistvo i još pri tom ni od koga ne dobiti nikakvu pomoć. Zašto bismo mi to uradili?“. Izvor: Beta, Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA