Najnovije

Vođa bosanskih Vehabija na slobodi

SARAJEVO - Neformalnog vođu radikalnog islamskog pokreta salafista u BiH Huseina Bilala Bosnića sud BiH pustio je u ponedeljak da se brani sa slobode, nakon dvomesečnog pritvora u kom je bio zajedno sa još četiri osobe osumnjičene za finansiranje, vrbovanje i regrutovanje osoba za učestvovanje u terorističkim akcijama na strani Islamske države.
Bilal Bosnić (Foto: JuTjub printskrin)

Bilal Bosnić (Foto: JuTjub printskrin)

Kako je objavio sud BiH, naloženo je ukidanje pritvora i određivanje mera zabrane putovanja, prelaza granice i oduzimanja putnih isprava Bilalu Bosniću, Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji. NJima se nalaže i zabrana napuštanja boravišta i obvezno javljanje nadležnim policijskim stanicama četiri puta nedeljno. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mere zabrane, Sud BiH će im odrediti meru pritvora. Povodom izlaska iz zatvora vođa radikalnog salafijskoga pokreta u BiH je u izjavi za medije izrazio sumnju da je istraga protiv njega nameštena. "Javnosti je poznato da je ovo stvar koju je neko drugi zatražio da bi opravdao neke svoje druge ciljeve", rekao je Bilal Bosnić. Državno tužilaštvo u ponedeljak je objavilo da je istraga u ovom slučaju u završnoj fazi, pa da se shodno tome, uskoro može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za kazneno delo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.
Pročitajte još:Vehabije kupuju zemlju od Srba
Vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić uhapšen je u septembru pod sumnjom da je organizovao regrutaciju mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Siriji na strani Islamske države. Zajedno s Bosnićem tada je uhapšeno ukupno 16 pripadnika ovog pokreta. U novembru je u nastavku te akcije uhapšeno 11 radikalnih islamista osumnjičenih za povezanost sa terorizmom. Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA