Najnovije

Li Kećijang: Mi imamo novac!

BEOGRAD - Kineski premijer Li Kećijang najavio je danas da će Kina osnovati novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći da konkurišu zemlje srednje i istočne Evrope.
Li Keđijang (Foto: deccanchronicle.com)

Li Keđijang (Foto: deccanchronicle.com)

"Sredstva će se koristiti na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane", rekao je Kećijang prilikom otvaranja privrednog foruma u okviru samita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope. Od prethodne kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara, koju zemlje centralne i istočne Evrope takođe mogu da koristite, a Kina će pokušati da spusti troškove tih zajmova. Kako je rekao kineski premijer, njegova zemlja ima sredstva za ulaganje, a u ovom delu Evrope rastu potrebe za razvojem infrastrukture. Kada je o Srbiji reč, Li Kećiang izrazio je nadu da će ulagači iz Kine moći ovde da otvore fabrike koje će proizvoditi opremu i materijal za razvoj infrastrukture. Prema njegovim rečima, to će otvoriti i nova radna mesta.
Pročitajte još:Rusija nije prekinula Bugarskoj isporuku cevi za „Južni tok“
"Ako zemlje budu iskoristile sve svoje potencijale, globalna ekonomija će izaći iz problema", istakao je Kećeng i osvrnuo se na probleme koje muče globalnu privredu. Li Kećijang najavio je da će biti formiran i poslovni Savet Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope, što će, kako je istakao, biti novi korak i nova faza u njihovoj međusobnoj saradnji. Li je ocenio da saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope treba da bude podignuta na viši nivo i da donese više plodova saradnje. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA