Najnovije

Rekreacija je dobra za kosti

Osteoporoza je bolest zrelog doba, koja nastaje usled smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte, gube čvrstinu i zbog toga može da nastane prelom pri maloj povredi ili čak i bez povrede. Rizik može da se umanji ako se sa prevencijom počne što ranije, najbolje još u mlađem dobu.
Foto: blog.eduvirama.com

Foto: blog.eduvirama.com

Stručnjaci savetuju uzimanje kalcijuma i vitamina D, sunčanje 10 minuta svakog dana, izbegavanje pušenja i alkohola, izbegavanje sedenja u zatvorenim prostorijama, održavanje normalne telesne težine i svakodnevnu fizičku aktivnost. Princip "kretanje kao lečenje" je efikasan ako se dovoljno dugo i pravilno izvode određene kretnje. Da bi kosti ostale zdrave i čvrste potrebni su im svakodnevni različiti i kratkotrajni stimulansi kao što je hodanje, penjanje uz stepenice, trčanje, podizanje tereta, ples. Vežbe istezanja mišića, posebno su značajne u prevenciji osteoporoze. Fizička aktivnost daje dobre rezultate jedino ukoliko se radi redovno, a prvenstveno bi trebalo da je upražnjavaju žene kod kojih postoji veliki rizik od osteoporoze - mršave osobe, žene u menopauzi, osobe sa izraženom genetskom predispozicijom ili sa pojačanim radom štitaste žlezde. Slabija fizička aktivnost i plivanje nemaju efekat na povećanje čvrstine kostiju. Vežba 1 Ravnoteža Stanite 50 centimetara od zida u raskoračni stav, stopala su u širini kukova. Prebacite težinu na jednu nogu, a drugu podignite iza leđa uz pridržavanje. Zatvorite oči i pokušajte da raširite ruke. Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi pa vratite ruke na zid. Promenite nogu i ponovite isto sa drugom nogom. Uradite vežbu 10 puta. Vežba 2 Polučučanj Raskoračni stav, stopala su u širini kukova, a prsti su malo okreniti u polje. Savijte kolena u čučanj tako da butine i potkolenice formiraju prav ugao. Izbrojite do pet, pa polako ispravite noge. Dok vežbate, pete moraju da budu čvrsto na podu. Uradite dve serije po deset ponavljanja. Vežba 3 Istezanje leđa Lezite na leđa i ispružite ruke iznad glave. Istežite ruke prema gore, a noge na suprotnu stranu. Zadržite položaj nekoliko sekundi. Vežbu ponovite 10 puta. Vežba 4 Hod napred-nazad Hodajte po zamišljenoj ili pravoj liniji, tako da jednu nogu stavljate ispred druge. Petu jedne noge stavljajte neposredno ispred prstiju druge. Po potrebi se oslanjajte na zid ili stvari koje su u blizini. Napravite deset koraka unapred, a zatim isto toliko koraka unazad. Vežba 5 Ramena i ruke Uzmite mini elastičnu traku i obavijte je oko šaka. Podignite ruke u visinu ramena, dlanovi su okrenuti jedan prema drugom. Širite traku do maksimuma, kratko zadržite, a potom vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10-12 puta. Vežba 6 Sklekovi na zidu Stanite metar od zida u raskoračni stav, stopala su u širini kukova. Ispružite ruke i oslonite se o zid, leđa moraju da budu prava. Gurajte telo ka zidu savijajući laktove, a zatim se postepeno vratite u početni položaj. Vežba 7 Odizanje noge Stanite pored naslona stolice u raskoračni stav. Uhvatite naslon stolice, zategnite stopalo i podignite ispruženu nogu u stranu. Zadržite pet sekundi pa opustite. Ponovite vežbu deset puta sa svakom nogom. Ako ste u dobroj kondiciji, možete da stavite tegove na članak svake noge.
Pročitajte još:Povišena temperatura je siguran znak upale6 namirnica koje smanjuju nadutost stomakaMožete da jedete koliko hoćete ali pazite koju hranu
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA