Najnovije

(VIDEO) Srpski muzičar imao zadatak da sruši Kastra!

HAVANA - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, javio je AP.
Fidel Kastro (Foto: jpupdates.com)

Fidel Kastro (Foto: jpupdates.com)

Na komunističkoj Kubi je to bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigesu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život. Rodriges i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua. Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigesovih protestnih pesama, a njegov projekat je insipirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija. USAID tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere. Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima. Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID najmanje šest puta.
Pročitajte još:

DRUŠTVENA PROPAST: Na srpskom narko-tržištu se godišnje obrne preko 500 miliona evra

Za Božića su tenzije sa vlastima bile deo igre, a hip-hop scena je, kako je napisao, bila "dovoljno subverzivna da bi bila ekstremno hladna, ali u isto vreme ne previše opasna da bi se na njoj igralo". U pisanom saopštenju, USAID je juče naveo da je ovaj program bio deo četvorogodišnjeg ugovora u cilju jačanja civilnog društva koji je okončan 2012, ali poriče da je reč o tajnom programu. Kubanska policija se jedno vreme navodno raspitivala i o pozadini Egzit festivala, u čijoj organizaciji je učestvovao Rajko Božić. On je bio angažovan na projektima i u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu, a o svojoj operaciji na Kubi - nije želeo da da komentar. Izvor: 021.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA