Najnovije

Mlekari traže od države da ih zaštiti na tržištu

BEOGRAD - Udruženje proizvođača mleka Srbije i predstavnici Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine uputili su Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine zahteve koji se odnose pre svega, na zaštitu proizvođača mleka i podsticanje kvaliteta putem premiranja po klasama.
Mleko (Foto: madmikesamerica.com)

Mleko (Foto: madmikesamerica.com)

Oni traže da premija za ekstra klasu iznosi 10 dinara po litri mleka, za prvu klasu sedam dinara po litri, a da premija za drugu klasu iznosi četiri dinara, a da regres za umatičeno grlo iznosi 30.000 dinara. Zahtevaju, takođe, da se u izmene Zakona o državnom pojoprivrednom zemljištu unesu predlozi i to da rok zakupa bude minimum 30 godina, po pravu prečeg zakupa stočarima, da cena zakupa za stočare bude fiksna po klasama na nivou države, da je određuje ministrarstvo i da bude primerena govedarstvu odnosno troškovima proizvodnje mleka. Udrženja traže da ograničenje zakupa bude hektar po uslovnom umatičenom grlu, a zahtevaju i hitno preisipitivanje rada Uprave za veterinu kako bi se rešili svi nagomilani problemi u sektoru. Traže i ukidanje regionalnih odgajivačkih organizacija i da cenovnik i rad glavne odgajivačke organizacije kontroliše Ministarstvo, uz uvažavanje predloga udruženja mlekara.
Pročitajte još:Sve više građana Srbije ne može da vrati kredit
Zahtevaju i hitno definisanje operativnog programa razvoja sektora mlekarstva od 2015. do 2024. godine. Svi zahtevi usvojeni su na zajedničkoj skupštini Udruženja proizvođača mleka Srbije i Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, koja je održana u petak, 28. novembra u Novom Sadu, navodi se u saopštenju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA