Najnovije

Etiopija preti: Priznaćemo KiM!

Saveznik naše zemlje još iz doba Tita - Etiopija, preti da će priznati nezavisnost Kosova, ako Beograd bude insistirao da nam ova država vrati dug od oko 100 miliona dolara.
Foto: mfa.gov.rs

Foto: mfa.gov.rs

Sa ovom državom Srbija ima dobre odnose, ali i dva nerešena pitanja koja bi mogla da utiču na promenu stava Adis Abebe o KiM. Kako prenose izvori, reč je o starom dugu za oružje koji Etiopija ima prema nama, isporučenom još pedesetih godina, na koji kao naslednik bivše SFRJ imamo pravo. Takođe, nerešen je i status zgrade u kojoj je smeštena naša ambasada u Adis Abebi, a koja je bila poklon cara Hajla Selasija Josipu Brozu! Prema informacijama da se ovi problemi reše - da se naše diplomate isele iz ambasade i da Beograd otpiše dug i pripadajuće kamate - u zamenu za njihovu podršku Srbiji oko Kosova. Etiopija je sedište Afričke unije, koju čine 54 države od kojih su do sada samo 22 priznale Prištinu. Promena stava Adis Abebe oko KiM sigurno bi izazvala domino efekat novih priznavanja. Šef diplomatije Ivica Dačić najavio je da će narednih dana biti postignut dogovor ko će od srpskih zvaničnika putovati u Adis Abebu na Samit Afričke unije koji se održava od 26. do 31. januara, što će biti prilika da se na licu mesta razgovara o nerešenim pitanjima koje imamo sa Etiopijom: - Videćemo da li će tamo ići predsednik Nikolić, premijer Vučić ili ja. U svakom slučaju, bićemo prisutni na samitu jer su ti kontakti jako važni za odbranu naših interesa. Hašim Tači ne krije da je cilj Prištine da obezbede ubedljivu većinu u UN, a naš cilj je da to sprečimo. Naš MSP nedavno je obavešten i da predstavnici Prištine vrše veliki pritisak i na zemlje Latinske Amerike, ali su zvaničnici Jamajke, Trinidada i Tobaga obavestili srpsku vladu da neće menjati odluku o nepriznavanju nezavisnosti. Vredna zgrada od 2600 kvadrata Ambasada i rezidencija Srbije u Adis Abebi smeštena je u zgradi od 2.600 kvadrata, koja se nalazi na placu od 11.000 kvadratnih metara. Vrednost ovih nekretnina procenjena je na 3,6 miliona dolara. Etiopija je u Beogradu zatvorila ambasadu još 1992, a Srbiju “pokriva” iz svog DKP u Rimu.
Pročitajte još:Intervju Dejan Berić: Evo kako možete da pomognete borcima i narodu u Novorusiji(VIDEO) PRONAĐEN NESTALI AVION: Beživotna tela plutaju u vodi
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA