Najnovije

HIV sve manje smrtonosan i sve teže prenosiv

LONDON - Najnovije istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oksford pokazalo je da je HIV sve manje smrtonosan i sve teže prenosiv sa čoveka na čoveka.
Kondom glavu čuva! (Foto: inhabitat.com)

Kondom glavu čuva! (Foto: inhabitat.com)

Tim stručnjaka je istraživanjem utvrdio da se moć HIV-a "razvodnjava" i da je ljudski imunološki sistem sve sposobniji za borbu s tim opakim virusom, prenosi Bi-Bi-Si. Studija je pokazala da je HIV-u potrebno više vremena nego pre da bi se razvio u sidu, a promene u samom virusu sprečavaju da se on lako prenese s osobe na osobu, tako da naučnici čak tvrde da će HIV vrlo brzo postati potpuno bezopasan za ljude. U svetu trenutno ima više od 35 miliona zaraženih, odnosno ljudi čiji imunitet uspešno odoleva svim napadima virusa koji može iznimno brzo da se proširi i bez preteranog napora mutirati.
Pročitajte još:Kako da zdravi pregurate zimu
Stručnjaci su posmatrali širenje epidemije HIV-a, prvo u Bocvani, a posle 10 godina i u Južnoafričkoj Republici i pri tom su primetili da je s vremenom u Bocvani snaga virusa oslabila za barem 10 odsto, a sada je u opadanju i u Južnoafričkoj Republici. Osim toga, u tekstu objavljenom u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", lekovi su takođe zaslužni za smanjenje moći HIV-a. "Pre 20 godina, period do javljanja prvih simptoma side bio je 10 godina, a danas se ta brojka popela na 12,5, što je vrlo brza promena", kaže prof, dr Filip Gulder sa Univerziteta Oksford. On dodaje da se na osnovu toga može zaključiti da će produžetak inkubacije biti sve duži i duži, a sam virus će slabiti, tako da će predstavljati sve manju opasnost za ljudski rod", objašsnjava Gulder. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA