Најновије

ХИВ све мање смртоносан и све теже преносив

ЛОНДОН - Најновије истраживање спроведено на Универзитету Оксфорд показало је да је ХИВ све мање смртоносан и све теже преносив са човека на човека.
Кондом главу чува! (Фото: inhabitat.com)

Кондом главу чува! (Фото: inhabitat.com)

Тим стручњака је истраживањем утврдио да се моћ ХИВ-а "разводњава" и да је људски имунолошки систем све способнији за борбу с тим опаким вирусом, преноси Би-Би-Си. Студија је показала да је ХИВ-у потребно више времена него пре да би се развио у сиду, а промене у самом вирусу спречавају да се он лако пренесе с особе на особу, тако да научници чак тврде да ће ХИВ врло брзо постати потпуно безопасан за људе. У свету тренутно има више од 35 милиона заражених, односно људи чији имунитет успешно одолева свим нападима вируса који може изнимно брзо да се прошири и без претераног напора мутирати.
Прочитајте још:Како да здрави прегурате зиму
Стручњаци су посматрали ширење епидемије ХИВ-а, прво у Боцвани, а после 10 година и у Јужноафричкој Републици и при том су приметили да је с временом у Боцвани снага вируса ослабила за барем 10 одсто, а сада је у опадању и у Јужноафричкој Републици. Осим тога, у тексту објављеном у часопису "Proceedings of the National Academy of Sciences", лекови су такође заслужни за смањење моћи ХИВ-а. "Пре 20 година, период до јављања првих симптома сиде био је 10 година, а данас се та бројка попела на 12,5, што је врло брза промена", каже проф, др Филип Гулдер са Универзитета Оксфорд. Он додаје да се на основу тога може закључити да ће продужетак инкубације бити све дужи и дужи, а сам вирус ће слабити, тако да ће представљати све мању опасност за људски род", објашсњава Гулдер. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА