Najnovije

Jadranka Joksimović i Marin Le Pen - ima li smisla porediti!?

List "Danas" je objavio, a agencija Tanjug prenela, jednu interesantnu izjavu srpske ministarke zadužene za EU integracije, Jadranke Joksimović, o ustavnim promenama kao uslovu za EU, a tom izjavom na jedan pomalo zastrašujući način podseća na nedavnu poruku francuske političarke, Marin Le Pen, o državnom suverenitetu Francuske.
Vjekoslav Cerovina (Foto: FB)

Vjekoslav Cerovina (Foto: FB)

Joksimovićka kaže da su izmene Ustava usled prijema država u članstvo EU posledica pre svega pravnih prilagođavanja. Prema njenim rečima, na nivou EU se donose brojne odluke koje države i pojedinci moraju poštovati u odnosu na hijerarhiju pravnih normi. "Srbija će članstvom u EU tako učestvovati u donošenju odluka na nivou EU koje će imati primat u odnosu na odluke koje donosi centralna ili lokalna vlast u državi. Kao što vidite, uvodi se još jedan nivo odlučivanja pri kojem učestvuju sve države članice EU, pa će to važiti i za Srbiju kada bude njen deo", kaže Jadranka Joksimović i upravo ovom izjavom direktno podseća na poslednju poruku Marin Le Pen, poslanice Evropskog parlamenta i francuske političarke koja postaje sve popularnija u Francuskoj, koja je istakla povratak državnog suvereniteta Francuske kao glavni cilj svoje politike. Jadranka Joksimović je poručila srpskoj javnosti da će Srbija ulaskom u EU izgubiti svoj suverenitet i to i na centralnom i na lokalnom nivou vlasti, te praktično sve odluke srpskih vlasti će biti "ni na nebu, ni na zemlji", sve dok o njima svoj sud ne donese EU. Glavni grad Srbije će u određenu ruku biti Brisel. Manje-više to smo znali i ranije, ali uz poruke Le Penove, Joksimovićeva zvuči pomalo strašno.Posebno ako znamo da francuski farmeri napasaju ovce oko Ajfelove kule, prosipaju mleko po pariskim trgovima i na taj način grade jedan specifičan ruralno-urbani lajfstajl nastao na temeljima EU politike zbog koje upravo sve više i glasaju za LePenovu. Naša ministarka Jadranka Joksimović dodaje i da će Srbija predvideti akcionim planom za poglavlje 23 na koji način će sprovesti preporuke Venecijanske komisije u pogledu reforme pravosuđa kako bi dalje ojačala nezavisnost sudija i sudske vlasti pre svega u pogledu načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Nezavisnost sudstva i izbor sudija, kaže Joksimovićeva, ustavna su kategorija.
Pročitajte još:Demonstranti u Haitiju tražili pomoć od Putina
Marin Le Pen, lider francuske stranke "Nacionalni front", pre neki dan je rekla da je njen glavni cilj "povratak suvereniteta", kako državnog, tako posebno zakonodavnog i ekonomskog i da je to glavni razlog zbog čega se zalaže za prekid EU članstva Francuske. Le Penova, za list Le Figaro, rekla je da „ukoliko postane predsednik Francuske 2017. godine, u roku od šest meseci će organizovati referendum o izlasku Francuske iz EU“. „Ukoliko ja postanem predsednik Francuske na izborima 2017. godine, preuzeću na sebe obavezu da najdalje u roku od šest meseci omogućim Francuzima da na referendumu se izjasne o izlasku Francuske iz EU.“ – kaže Le Penova. Ona je istakla da Francuskoj moraju biti vraćeni teritorijalni integritet, zakonodavni i ekonomski suverenitet, kao i suverenitet u valutnoj sferi. Joksimovićeva i LePenova - dve prizme koje daju jednu sliku. Možda nama ne bude tako loše u EU, jer mi nemamo ni ovce ni Ajfelovu kulu. Piše: Vjekoslav Cerovina Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA