Najnovije

ŠTA JE MOGERINIJEVA TRAŽLA OD VUČIĆA: Učlanjenje u EU više nije imperativ, Srbija sada ima novi adut pred Evropskom unijom!

Ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti, a Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup – poručila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem večeras u Beogradu.

Mogerinijeva kod Vučića (Foto: predsednik.rs)

Mogerinijeva je u Srbiju stigla predveče, dan posle hapšenja i torture po naređenju šiptarskih "vlasti" u Prištini nad glavnim pregovaračem srpske strane Markom Đurićem. Vučić i posrednica u dijalogu sa Prištinom saglasili se da treba pronaći nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem. Kako je saopštila pres služba Predsednika, u sadržajnom razgovoru, sagovornici su konstatovali da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji. Obnova dijaloga, po mišljenju nekadašnjeg šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, biće veoma teška, ali on smatra da će Mogerinijeva u tome verovatno uspeti jer će Beograd u znak dobre volje ponovo sesti za sto. - Ovo je trenutak kada naša strana od EU treba da zatraži da se pismeno izjasni da li će nas u članstvo primiti pod istim uslovima kao i Makedoniju, Albaniju ili BiH, odnosno kao celovitu državu. To treba uraditi i po cenu gubitka perspektive članstva u EU jer ima rezervnih rešenja. Na primer, sa EU možemo da budemo u najboljim odnosima u okviru jedinstvenog ekonomskog prostora ili da sa njima imamo specijalne ili privilegovane odnose - kaže Jovanović, dodajući da po takvom scenariju ne bismo bili poniženi. Samostalno formiranje ZSO, bez saglasnosi Prištine, o  čemu više možete da pročitate OVDE, po mišljenju ovog diplomate, ne mora da potpuno zakoči dijalog, jer će svaka strana imati svoje tumačenje, a Brisel će kao i dosad u takvim situacijama tražiti da dve strane dođu do saglasnosti. Đurić je u utorak rekao da će odluku o nastavku dijaloga sa Prištinom doneti predsednik Vučić i ocenio da su događaji u Kosovskoj Mitrovici bili zapravo "napad na proces dijaloga". - Priština i deo međunarodne zajednice, jedni delima a drugi nedelima, pokazali su stav prema dijalogu. Neko je želeo da potkopa svaku mogućnost kompromisnog rešenja zato što se plaši prava i pravde. Izvor: Tanjug, Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA