Najnovije

OPAKO: Američki ratni brodovi će ići na morsku vodu!

SAD - Za najviše 10 godina, američka mornarica će koristiti morsku vodu kao gorivo za svoje brodove i tako drastično smanjiti troškove Pentagona, a povećati svoju nezavisnost i spremnost.
Foto: transitionsboard.com

Foto: transitionsboard.com

Istraživači koji rade za Mornaricu SAD tvrde da su samo deceniju daleko od „recepta“ za pravljenje visokokvalitetnog goriva za američku flotu od najobičnije morske vode, piše Rašia tudej. Odeljenje za materijale i tehnologiju Vojnopomorske laboratorije SAD već je demonstriralo da novi metod konverzije može pretvoriti morsku vodu u tečno hidrokarbonsko gorivo, dovoljno jako da može da pokreće mali modelarski avion. Uskoro će, kako kažu, isti proces omogućiti Mornarici da puni bilo koji od svojih više stotina brodova, bez potrebe za jednom drugom flotom – vojnih tankera kojih ima 15 i zaduženi su za isporučivanje gotovo 600 miliona galona nafte na godišnjem nivou!
Proces podrazumeva izdvajanje molekula ugljen-dioksida iz morske vode izvan trupa broda i korišćenje za proizvodnju vodoničnog gasa, odnosno, katalitičko pretvaranje "CO2" i "H2" u mlazno gorivo pomoću procesa 'gas u tečnost'.
Tako je ova procedura opisana u članku objavljenom ove nedelje na sajtu Vojnopomorske istraživačke laboratorije. Iako naučnici veruju da će tek za 10 godina brodovi biti u stanju uspešno da pretvaraju vodu u gorivo, nova tehnologija se već slavi kao nešto što će promeniti „pravila igre“ i od nje se očekuje da drastično smanji troškove Pentagona. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA