Најновије

ОПАКО: Амерички ратни бродови ће ићи на морску воду!

САД - За највише 10 година, америчка морнарица ће користити морску воду као гориво за своје бродове и тако драстично смањити трошкове Пентагона, а повећати своју независност и спремност.
Фото: transitionsboard.com

Фото: transitionsboard.com

Истраживачи који раде за Морнарицу САД тврде да су само деценију далеко од „рецепта“ за прављење висококвалитетног горива за америчку флоту од најобичније морске воде, пише Рашиа тудеј. Одељење за материјале и технологију Војнопоморске лабораторије САД већ је демонстрирало да нови метод конверзије може претворити морску воду у течно хидрокарбонско гориво, довољно јако да може да покреће мали моделарски авион. Ускоро ће, како кажу, исти процес омогућити Морнарици да пуни било који од својих више стотина бродова, без потребе за једном другом флотом – војних танкера којих има 15 и задужени су за испоручивање готово 600 милиона галона нафте на годишњем нивоу!
Процес подразумева издвајање молекула угљен-диоксида из морске воде изван трупа брода и коришћење за производњу водоничног гаса, односно, каталитичко претварање "CO2" и "H2" у млазно гориво помоћу процеса 'гас у течност'.
Тако је ова процедура описана у чланку објављеном ове недеље на сајту Војнопоморске истраживачке лабораторије. Иако научници верују да ће тек за 10 година бродови бити у стању успешно да претварају воду у гориво, нова технологија се већ слави као нешто што ће променити „правила игре“ и од ње се очекује да драстично смањи трошкове Пентагона. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА