Najnovije

Počinje odbrana generala Mladića

HAG - Odbrana generala Ratka Mladića najavila je pred Haškim tribunalom da će u svom dokaznom postupku, koji će početi 19. maja, pred sudije izvesti 336 svedoka.
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

Za ispitivanje tih svedoka, raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija je Mladićevoj odbrani odobrilo 207,5 radnih sati, koliko je za izvođenje svojih dokaza utrošilo i tužilaštvo.
Branilac Branko Lukić rekao je, tokom rasprave uoči početka dokaznog postupka odbrane, da će u Mladićevu odbranu iskaz dati 122 svedoka koji su već svedočili, takođe u korist odbrane, na odvojenom suđenju Radovanu Karadžiću.
General Mladić (71), bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce tokom rata u BiH, 1992-95. Karadžića (68), tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, optužnica tereti za ista krivična dela. Mladićev pravni zastupnik Lukić rekao je i da u ponedeljak, 19. maja, neće izlagati uvodnu reč odbrane, već će odmah pred sudije izvesti prvog svedoka. Odbrana će izjave većine svedoka, prema Lukiću, u spis uvesti u pisanom obliku tako da njihovo ispitivanje u sudnici neće trajati duže od 30 minuta, nakon čega će ih unakrsno ispitivati tužioci. Advokat Lukić nagovestio je da odbrana namerava da ponovo u sudnicu dovede i osam svedoka koji su već svedočili u dokaznom postupku tužilaštva protiv Mladića. Sudija Ori uputio je, međutim, branioca da za to mora, uz obrazloženje, zatražiti odobrenje raspravnog veća. Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtev da na polovini suđenja bude oslobođen optužbi, zasnovan na tvrdnji da tužioci, u nedavno okončanom dokaznom postupku, nisu dokazali njegovu krivicu. Tužilaštvo je, po toj odluci suda, izvelo dovoljno dokaza protiv Mladića, po svih 11 tačaka optužnice, na koje će odbrana imati prilike da odgovori u nastavku procesa. U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.
Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. godine.
Tužioci su tokom dokaznog postupka, okončanog 24. februara 2014. godine, pred sudije izveli 164. svedoka, a još toliko svedočenja uveli su u spis u pisanom obliku. Mladića su 26. maja 2011. godine uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kod Zrenjanina, a Tribunalu je izručen 31. maja. U prvom pojavljivanju pred sudom, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA