Najnovije

Stranke potrošile preko 2 milijarde dinara na izborima, a od toga 40% SNS!

BEOGRAD - Za ovogodišnje parlamentarne izbore stranke su prijavile da su utrošile više od dve milijarde dinara, a više od 40 odsto te sume, 942 miliona, prijavila je Srpska napredna stranka, koja je i osvojila najveću podršku birača, objavila je danas Transparentnost Srbije.
Foto: Vikipedija

Foto: Vikipedija

Programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić kazao je danas na konferenciji za novinare, predstavljajući izveštaj o monitoringu finansiranja izborne kampanje, su sve ostale parlamentarne stranke prijavile tek 640 miliona dinara troškova u kampanji. On je rekao i da su tri partije vodile skupe kampanje, potrošile su 442 miliona dinara a ostale bez poslanika u Skupštini Srbije.
Iz budžeta je ovog puta, rekao je Nenadić, finansirano 754 miliona dinara, kao i da je to sličan obim finansiranja kao i 2012. godine, "ako bi se posmatrali samo parlamentarni izbori".
"Međutim, tada su iste partije dobile znatno više novca iz budžeta zbog istovremenog održavanja predsedničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora (ukupno više od 17 miliona evra), a obim kampanje nije bio znatno veći", kazao je Nenadić. Primetio je i da za ovu izbornu kampanju postoje određeni "nepokriveni rashodi" i da najveći udeo u neizmirenim računima ima LDP koja nije ušla u parlament (86 odsto). DS S i URS čiji poslanici takođe nisu ušli u parlamnt imaju više od 44 odsto neizmirenih računa, a demokrate 30 odsto. "Očigledno je da će ove stranke biti u velikim finansijskim teškoćama zbog preskupe izborne kampanje, a u međuvermenu su LDP, URS, DS S ostale bez prihoda iz republičkog budžeta", istakao je Nenadić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA