Najnovije

SUĐENJE GENERALU MLADIĆU: Snajperiste smo koristili odlično!

HAG - Suđenje Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu nastavilo se iskazom svedoka odbrane Milorada Šehovca da je Armija BiH u Sarajevu kršila međunarodno ratno pravo.
General Mladić: Branio sam narod časno! (Foto: JuTjub)

General Mladić: Branio sam narod časno! (Foto: JuTjub)

Pukovnik Šehovac koji je bio komandant Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, izjavio je su muslimanske snage imale položaje u civilinim objektima i iz njih otvarale vatru, te u sarajevskim naseljima Hrasnica i Dobrinja tokom rata "nije bila nijedna isključivo civilna zona".
"Onaj ko planira i izvodi dejstva u naseljenom mestu, dužan je da ukloni civile iz zone borbenih dejstava. Postojanje civila u toj zoni protivno je međunarodnom pravu. Muslimanska 104. brigada ABiH je to kršila" u Sarajevu, rekao je Šehovac.
Optužnica Mladića (71) koji je bio komandant VRS, tereti, između ostalog, za terori nad civilima u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine. Tvrdeći da su se snage bosanskih Srba oko Sarajeva isključivo branile, Šehovac je kao njihov ratne ciljeve naveo "zaštitu srpske teritorije i civila" i "blokadu Prvog korpusa ABiH".
"Nama povlačenja nije bilo. Mi smo sprovodili odsudnu odbranu. Svako naše povlačenje imalo bi dalekosežne posledice i po teritoriju i po vojsku RS", naglasio je svedok.
On je rekao da je Druga sarajevska brigada VRS gađala isključivo vojne ciljeve i "borbene položaje neprijatelja", a tvrdio je da je vatru uvek obustavljala kada je postojala opasnost od stradanja civila. To nisu, naglasio je Šehovac, mogli biti "rašireni i sistematski napadi na civile", kako tvrdi tužilaštvo. Negirajući optužbe o snajperskim napadima na civile, Šehovac je kazao da je njegova jedinica imala 25 snajperista, ali su svi bili na frontu van Sarajeva i gađali "neprijateljske vojnike i starešine". Pročitajte još:SUĐENJE GENERALU MLADIĆU: Mi Srbi smo genetski jači i lepši od „poturica“! "Mislim da sam svoje snajperiste dobro iskoristio i u skladu s međunarodnim pravom", podvukao je svedok. Potvrđujući navod optužnice da je VRS, 6. aprila 1995, ispalila modifikovanu avio-bombu na zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Hrasnici gde je, po njemu, ABiH proizvodila municiju, Šehovac je efekat eksplozije projektila opisao rekao: "Znate, ta bomba ima negde između 105 i 107 kilograma eksploziva. Prilikom udara izbaci oko 550 kubika zemlje. Kad padne u naseljeno mesto, onda se stvara ogroman oblak dima i prašine, prečnika od 100 metara... Krater bombe se obično kreće do 18 metara i dubine do pet metara". Pukovnik Šehovac sutra će odgovarati na pitanja tužilaca. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA