Najnovije

(VIDEO, FOTO) Ovako je bilo večeras, a čeka nas još dva dana jakih oluja!

Jako nevreme, uz obilne padavine i grad na nekim mestima, pogodilo je večeras veći deo Srbije, a u toku noći očekuje se da će nevreme zahvatiti i Beograd, rečeno je večeras agenciji Beta u Hidrometeorološkom zavodu Srbije.
Nebo nad Novim Sadom (Foto: Tviter)

Nebo nad Novim Sadom (Foto: Tviter)

U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji udari groma izazvali požare koji su brzo lokalizovani. U Kraljevu nevreme je počelo oko 21 čas, a grom je udario u jedan lokal u Karađorđevoj ulici. Požar koji je izbio je brzo lokalizovan, a povređenih nije bilo, javlja dopisnik RTS-a. Pojedini delovi Kraljeva večeras su ostali bez struje , rečeno je agenciji Beta u lokalnom odeljenju ElektroSrbije. Zbog nevremena bez električne energije ostali su potrošači u Lađevcima, na pravcu prema Vitanovcu i u naseljima Mataruge i Roćevići. Nadležni trenutno obavljaju probe pred ponovno uključenje struje koje se očekuje u toku večeri. Nevreme i u Vrnjačkoj Banji gde je grom, takođe, izazvao požar koji je ugašen. Kiša i dalje pada i duva jak vetar. Kako je rečeno u Odeljenju prognoze, obilne padavine i grad registrovani su u Sremu, južnom delu Bačke u području Šapca, Valjeva, Čačka i u dolini Zapadne Morave. U Novom Sadu pada obilna kiša uz grmljavinu i jak vetar. Građani u Inđiji prijavili su rušenje stabala usled jakog vetra. Nevreme je i na krajnjem jugu Srbije - u Topličkom i u Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici. Snimak nevremena u Kraljevu: Nevreme se premešta ka severoistoku i u prvoj polovini noći može se očekivati i u Beogradu. Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić rekao je Tanjugu da će lokalno pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru. "S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostizanja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić. U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost. "Imali smo izuzetno napornu sezonu u kojoj smo imali 41 dan sa dejstvima, a potrošeno je oko šest hiljada protivgradnih raketa. Trenutno imamo oko tri i po hiljade raketa na raspolaganju, i dok god ih bude bilo reagovaćemo u meri u kojoj je to moguće", rekao je Tomić. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije stupio je u kontakt sa vodoprivrednim preduzećima koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima. Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.
Pročitajte još: (VIDEO) Nezapamćena oluja u Hrvatskoj, zatvoren vazdušni prostor!
U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom. U naredna dva dana se očekuju jake oluje širom Srbije. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA