Најновије

(ВИДЕО, ФОТО) Oвако је било вечерас, а чека нас још два дана јаких олуја!

Јако невреме, уз обилне падавине и град на неким местима, погодило је вечерас већи део Србије, а у току ноћи очекује се да ће невреме захватити и Београд, речено је вечерас агенцији Бета у Хидрометеоролошком заводу Србије.
Небо над Новим Садом (Фото: Твитер)

Небо над Новим Садом (Фото: Твитер)

У Краљеву и Врњачкој Бањи удари грома изазвали пожаре који су брзо локализовани. У Краљеву невреме је почело око 21 час, а гром је ударио у један локал у Карађорђевој улици. Пожар који је избио је брзо локализован, а повређених није било, јавља дописник РТС-а. Поједини делови Краљева вечерас су остали без струје , речено је агенцији Бета у локалном одељењу ЕлектроСрбије. Због невремена без електричне енергије остали су потрошачи у Лађевцима, на правцу према Витановцу и у насељима Матаруге и Роћевићи. Надлежни тренутно обављају пробе пред поновно укључење струје које се очекује у току вечери. Невреме и у Врњачкој Бањи где је гром, такође, изазвао пожар који је угашен. Киша и даље пада и дува јак ветар. Како је речено у Одељењу прогнозе, обилне падавине и град регистровани су у Срему, јужном делу Бачке у подручју Шапца, Ваљева, Чачка и у долини Западне Мораве. У Новом Саду пада обилна киша уз грмљавину и јак ветар. Грађани у Инђији пријавили су рушење стабала услед јаког ветра. Невреме је и на крајњем југу Србије - у Топличком и у Јабланичком округу, док радарска слика указује да је слично било и у Косовској Митровици. Снимак невремена у Краљеву: Невреме се премешта ка североистоку и у првој половини ноћи може се очекивати и у Београду. Заменик начелника Управе за управљање ризиком Бојан Томић рекао је Танјугу да ће локално пасти и до 60 литара кише по квадратном метру. "С тим у вези добили смо хидролошку прогнозу која предвиђа да на бујичним водотоковима може доћи до подизања нивоа, достизања упозоравајућих нивоа и евентуално локалних изливања", рекао је Томић. У оквиру ове прогнозе очекују се и локална олујна невремена са градом и олујним ветром, а противградна заштита је стављена у приправност. "Имали смо изузетно напорну сезону у којој смо имали 41 дан са дејствима, а потрошено је око шест хиљада противградних ракета. Тренутно имамо око три и по хиљаде ракета на располагању, и док год их буде било реаговаћемо у мери у којој је то могуће", рекао је Томић. Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије ступио је у контакт са водопривредним предузећима која су носилац одбране од поплава на водама првог реда, и у овом тренутку се врши обилазак водотокова и санирање појединих критичних места на насипима. На водама другог реда, којим газдују локалне самоуправе, команданти штабова на територији општина у којима се очекује евентуално изливање река упознати су са прогнозом и наложено је предузимање мера како би се ефекти евентуалне поплаве умањили, а то, између осталог, подразумева подизање приправности комуналних предузећа.
Прочитајте још: (ВИДЕО) Незапамћена олуја у Хрватској, затворен ваздушни простор!
У сусрет невремену, подигнут је и ниво приправности специјалистичких тимова за спасавање у води и под водом. У наредна два дана се очекују јаке олује широм Србије. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА