Najnovije

Linta: Hrvatska da prestane slaviti "Oluju"

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je danas na međunarodnu zajednicu da zatraži od Hrvatske da prestane da slavi vojnu operaciju "Oluja" i kazni počinioce zločina protiv srpskog naroda.
Pogrom Srba u "Oluji" 1995. (Foto: IN4S.NET)

Pogrom Srba u "Oluji" 1995. (Foto: IN4S.NET)

Linta je apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno na predstavnike Sjedinjenih Američkih Države, Evropske unije i Saveta Evrope da zatraže od Hrvatske da prestane da slavi "Oluju", jer se njome, kako je rekao, slavi pre svega proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta.
Povezano:Koje zemlje će nastradati zbog sankcija prema RusijiEvropa uvodi nepromišljene sankcije, Nemačka plaća ceh!?(INFOGRAFIKA) Evo kako je EU nacrtala sankcije uvedene protiv Rusije!
''Koalicija apeluje na međunarodnu zajednicu i da se konačno kazne počinioci ratnih zločina protiv Srba, da se obezbedi obeštećenje porodicama žrtava, stvore uslovi za održiv povratak, kao i da se vrate oduzeta imovinska i sva druga prava'', rekao je Linta u izjavi Tanjugu. On je naveo da Koalicija udruženja izbeglica izražava najoštriji protest i ogorčenje jer i 19 godina posle akcija ''Oluja" u Hrvatskoj, kako tvrdi, ne postoji iskrena spremnost da se kazne počinioci ratnih zločina. Kako je rekao, to, između ostalog, potvrđuje i činjenica da tokom prošle godine nije podignuta nijedna optužnica niti je pokrenuta ijedna istraga protiv pripadnika hrvatske vojske i policije za zločine protiv Srba kako stoji u izveštaju hrvatskih organizacija za ljudska prava. ''U hrvatskom društvo ne postoji još uvek spremnost da se priznaju hrvatske žrtve. Pored toga porodice žrtava imaju problem jer ne mogu da dobiju obeštećenje, često gube u sudskim postupcima i moraju da plate visoke troškove tih sudskih postupaka'', rekao je Linta. On je pozvao sve izbegle i prognane Srbe, ali i sve druge građane da sutra dođu na parastus koji će se služiti u crkvi Svetog Marka na tašmajdan. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA