Najnovije

Beograd pao na evropskom ispitu

BRISEL, BEOGRAD - Novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće najvećim delom pozitivno obojen, ali u najmanje tri oblasti Beograd neće u potpunosti dobiti prelaznu ocenu, pišu današnje "Večernje novosti".
Tri problematične oblasti za Beograd (foto: lse.ac.uk)

Tri problematične oblasti za Beograd (foto: lse.ac.uk)

Te tri oblasti su, kako saznaje list, primena Briselskog sporazuma, pravosuđe i ljudska prava, kao i usklađivanje spoljne politike sa EU. Tim povodom, šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže za "Novosti" da u izveštaju ne očekuje nikakva velika iznenađenja: "U dokument će biti ugrađeni i izveštaji o skrininzima koji su dosad završeni, a najveća pažnja će biti posvećena poglavljima 23 i 24, gde Srbiju čeka još dosta posla. Posebno će biti tretirano i pitanje energetske politike i Južni tok. Očekujem da će tu biti naglašena potreba da se usklađujemo sa stavovima EU", rekla je Tanja Miščević. Kako saznaju "Novosti", pisanje izveštaja ulazi u finalnu fazu, a dokument koji će biti sročen na oko 50 strana biće objavljen u prvoj polovini oktobra. Najviše kritika, navodi list, biće u delu koji se odnosi na pregovaračka poglavlja 23 i 24 - pravda i bezbednost i ljudska prava. Biće konstatovano da je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu najviše pritužbi naših građana, kao i da je nezadovoljavajuć nivo fizičke dostupnosti pravde - udaljenost stanovnika od najbližeg suda ponegde je i 80 km. Očekuje se da će u delu oko normalizacije odnosa sa Prištinom biti iznet niz zamerki zbog kašnjenja u primeni Briselskog sporazuma, pišu "Novosti" i dodaju da će se, između ostalog, tražiti da se zaokruži integracija srpskog pravosuđa sa severa Kosova u prištinski sistem i da se što pre nastavi dijalog.
Još vesti:DSS: 49 odsto za Evropu? Nemoguće!ARGUMENT: Amerikancima prvo oduzeti fabrike – to će biti dobra lekcija za EvropljaneEvropa uvodi nepromišljene sankcije, Nemačka plaća ceh!?
Vrh Brisela još uvek nije utanačio formulaciju u delu koji se odnosi na poglavlje 31 - spoljna politika i bezbednost, piše list. "''Tvrda'' struja briselske administracije insistira da taj deo izveštaja sadrži jasnu preporuku da se Srbija priključi odlukama EU i uvede sankcije Rusiji, ali će najverovatnije proći neutralnija varijanta - da se Beograd pozove da postepeno usaglašava svoju politiku s evropskom", pišu "Večernje novosti". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA