Најновије

Београд пао на европском испиту

БРИСЕЛ, БЕОГРАД - Нови годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије биће највећим делом позитивно обојен, али у најмање три области Београд неће у потпуности добити прелазну оцену, пишу данашње "Вечерње новости".
Три проблематичне области за Београд (фото: lse.ac.uk)

Три проблематичне области за Београд (фото: lse.ac.uk)

Те три области су, како сазнаје лист, примена Бриселског споразума, правосуђе и људска права, као и усклађивање спољне политике са ЕУ. Тим поводом, шеф преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић каже за "Новости" да у извештају не очекује никаква велика изненађења: "У документ ће бити уграђени и извештаји о скрининзима који су досад завршени, а највећа пажња ће бити посвећена поглављима 23 и 24, где Србију чека још доста посла. Посебно ће бити третирано и питање енергетске политике и Јужни ток. Очекујем да ће ту бити наглашена потреба да се усклађујемо са ставовима ЕУ", рекла је Тања Мишчевић. Како сазнају "Новости", писање извештаја улази у финалну фазу, а документ који ће бити срочен на око 50 страна биће објављен у првој половини октобра. Највише критика, наводи лист, биће у делу који се односи на преговарачка поглавља 23 и 24 - правда и безбедност и људска права. Биће констатовано да је у Европском суду за људска права у Стразбуру највише притужби наших грађана, као и да је незадовољавајућ ниво физичке доступности правде - удаљеност становника од најближег суда понегде је и 80 км. Очекује се да ће у делу око нормализације односа са Приштином бити изнет низ замерки због кашњења у примени Бриселског споразума, пишу "Новости" и додају да ће се, између осталог, тражити да се заокружи интеграција српског правосуђа са севера Косова у приштински систем и да се што пре настави дијалог.
Још вести:ДСС: 49 одсто за Европу? Немогуће!АРГУМЕНТ: Американцима прво одузети фабрике – то ће бити добра лекција за ЕвропљанеЕвропа уводи непромишљене санкције, Немачка плаћа цех!?
Врх Брисела још увек није утаначио формулацију у делу који се односи на поглавље 31 - спољна политика и безбедност, пише лист. "''Тврда'' струја бриселске администрације инсистира да тај део извештаја садржи јасну препоруку да се Србија прикључи одлукама ЕУ и уведе санкције Русији, али ће највероватније проћи неутралнија варијанта - да се Београд позове да постепено усаглашава своју политику с европском", пишу "Вечерње новости". Извор: Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА