Najnovije

Vašington post: Ukrajinskoj vojsci neće pomoći ni savremeno američko naoružanje

Niski borbeni duh i tendencija vojnika da prelaze na teritoriju Rusije ne dozvoljavaju ukrajinskoj vojsci da vodi efikasna borbena dejstva, čak i ako se naoruža najsavremenijim američkim oružjem.
Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Pomenuti zaključak, koji prenosi sajt Raša tudej na ruskom jeziku, izveo je američki list The Washington Post. Amerika ne treba da žuri da isporučuje oružje ukrajinskoj vosci, ukrajinskim oružanim snagama nedostaje disciplina, kohezija i profesionalizam, smatra autor teksta i kao primer navodi pojavu prelaska ukrajinskih vojnika ruske granice. „To u najboljem slučaju ukazuje na nesposobnost da se organizuje materijalno-tehničko obezbeđenje i nedostatak operativnog planiranja. A u najgorem može značiti da oružje, koje je Ukrajina dobila od Amerike može da se nađe u rukama pobunjenika ili u Rusiji“ – piše list.
Pročitajte još: (VIDEO) Amerika bombarduje islamiste u Iraku
Ukrajinska vojska je više puta kršila međunarodna pravila ratovanja, otvarajući vatru po civilima. U granatiranjima su poginule desetine mirnih građana. Nedavno je objavljena informacija da su granate greškom pale u stomatološko odeljenje gradske bolnice, prenosi list. Situaciju komplikuje prisustvo nezavisnih paravojnih formacija, kao što je bataljon Donbas. Bez obzira na to, što te grupe podržavaju vladu u Kijevu, vlasti ni na koji način ne kontrolišu njihova dejstva. Takođe, borci tih formacija nisu prošli nikakvu profesionalnu obuku. „Američko oružje može da se nađe i u njihovim rukama i tada posledice nije moguće predvideti“, smatra The Washington Post. List naglašava, da američko oružje može biti uporebljeno protiv civila. Osim toga ako oružje završi u rukama proukrajinskih ekstremista, onda Vašington neće imati pravo da kritikuje Moskvu za podršku proruske samoodbrane.Takođe, jačanje nedržavnih elemenata u Ukrajini povećava verovatnoću da na kraju vlast u zemlji pređe u ruke „lokalnih gospodara rata“. Čak i ako uz pomoć američkog oružja Kijev bude uspeo da pobedi samoodbranu na jugoistoku, ukrajinske pravosudne snage treba da steknu poverenje lokalnog stanovništva, u suprotnom vojne pobede biće beskorisne, zaključuje list. Izvor: Glas Rusije  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA