Najnovije

Pristalice nezavisnosti Katalonije okupile se u Barseloni zahtevajući referendum

Desetine hiljada pristalica nezavisnosti Katalonije okupile su se u Barseloni zahtevajući referendum o otcepljenju za koji španska vlada tvrdi da bi bio neustavan. Organizatori tvrde da je na mitingu bilo pola miliona ljudi.

Hoće nezavisnost (Foto: Internationalpolicydigest.org)

Hoće nezavisnost (Foto: Internationalpolicydigest.org)

Obučeni većinom u žuto-crvene majce s natpisom "Sad je vreme" pristalice otcepljenja te šapanske pokrajine uzvikivale su "Nezavisnost!" na katalonskom dok su okupirile dve velike ulice obrazujući veliko slovo "V", prenosi Beta. Procenjuje se da se zasad okupilo više desetina hiljada ljudi, a organizatori navode da se za skup prijavilo 500.000 ljudi.
Pročitajte još:
Predsednik katalonske vlade Artur Mas rekao je da njegova vlada ne odustaje od planova da 9. novembra održi referendum na koje bi moglo da glasa 7,6 miliona građana, mada stručnjaci kažu da će izjašnjavaje blokirati španski Ustavni sud. Referendum za nezavisnost Škotske zakazan za 18. septembar pobudio je mnoge separatističke pokrete u Evropi - Baskijci na severu Španije i zapadu Francuske hoće nezavisnost, kao i Korzikanci. Za autonomiju ili odvajnje zalažu i neke grupe u severnim italijanskim regionima. Flamanci u Belgiji traže veću autonomiju ili nezavisnosti, pa i ujedinjenje s Holandijom. Izvor: RTS  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA