Najnovije

Komesar saveta Evrope: Vlasti da osiguraju bezbednost učesnika Prajda

STRAZBUR- Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnijeks pozdravio je danas reakciju srpskih vlasti na nedavni napad na aktivistu LGBT zajednice i istovremeno ih pozvao da osiguraju bezbednost svih učesnika Parade ponosa u Beogradu.
Spremni za šetnju (Foto: RTV.RS)

Spremni za šetnju (Foto: RTV.RS)

"Pozdravljam reakciju srpskih vlasti na nedavni brutalni napad na nemačkog državljanina, aktivistu LGBT u Beogradu i apelujem na vlasti da ostanu pri čvrstom stavu protiv kršenja ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice, kao i da promovišu razumevanje i poštovanje u tom kontekstu", napisao je Muižnijeks na svojoj fejsbuk stranici, naveo je šef pres-službe kancelarije za ljudska prava Saveta Evrope.
Pročitajte još:
On je ocenio da homofobija ostaje ozbiljan problem u Srbiji i da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta široko prisutna kao rezultat predrasuda prema LGBT populaciji dodavši da su pripadnici LGBT i mnogi koji se bore za njihova prava žrtve. Podsetivši da je beogradska Parada ponosa najavljena za 28. septembar, Muižnijeks je ukazao da srpske vlasti imaju "obavezu da obezbede slobodu izražavanja i mirnog okupljanja - što su osnovna prava u jednom demokratskom društvu koja pripadaju svima". Kao što sam već istakao u svom pismu srpskim vlastima 2012. godine povodom zabrane održavanja Parade ponosa te godine, "evropski standardi ljudskih prava propisuju da vlasti imaju nesumnjivu obavezu da garantuju javnu bezbednost i slobodu izražavanja i okupljanja", dodao je on. A u slučaju da vlasti imaju razloga da strahuju za bezbednost učesnika skupa onda one, kako kaže, treba da im obezbede efikasnu zaštitu i, ako je potrebno, predlože alternativne lokacije za taj događaj. "Pozivam srpske vlasti da poštuju ove principe ljudskih prava i osiguraju bezbednost učesnika Parade ponosa 2014. u Beogradu", naveo je Muižnijeks. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA