Najnovije

Austrijski ambasador: Ako Ukrajina eskalira, od Srbije će se tražiti odlučnije slaganje sa EU

BEOGRAD - Brzina nije suštinska stvar, u jednom izvesnom smislu reči brzina ubija. Kako je dogovoreno na samitu u Berlinu, sledeći takav samit EU i lidera Zapadnog Balkana biće 2015. u Beču što znači da Austrija preuzima obavezu da promoviše proširenje, ali i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu. Što tešnje budete sarađivali, veće su vam šanse za ulazak u EU, izjavio je Johanes Ajgner, austrijski ambasador u Srbiji, u intervjuu za list Politika.
Ambasador Austrije Johanes Ajgner (foto: Medija centar Beograd)

Ambasador Austrije Johanes Ajgner (foto: Medija centar Beograd)

Prema njegovim rečima, svima je jasno da je Srbija izabrala pravac koji vodi ka EU, a Austrija pomaže tako što se u vladama evropskih zemalja zalaže za prijem Srbije. On je rekao da poslovni ljudi iz Austrije ističu da su prepreke njihovom poslovanju u Srbiji slabe institucije, neefikasan sudski sistem i veoma izražena korupcija. "To nije tajna, mislim da već svako zna da po tom pitanju mora nešto da se uradi", kazao je Ajgner. On je istakao da se od Srbije se očekuje da postepeno usklađuje politiku sa politikom EU sve do trenutka kada bude bila pred ulaskom u EU, kada se očekuje potpuno usaglašavanje. "Ako konflikt u Ukrajini bude jačao, ako bude eskalirao, od Srbije će se još odlučnije i snažnije tražiti da pokaže da se slaže Unijom kojoj želi da se priključi", naglasio je Ajgner. Upitan da li to znači da nema neutralnosti, odgovorio je da "ono što Evropa odluči nije nevažno za zemlju koja hoće u EU". "U svakom slučaju Srbija mora da dokaže da jako nastoji da se usaglasi sa tim odlukama", rekao je Ajgner za Politiku.
A evo šta kaže premijer Srbije: Vučić za Itar-Tass: Srbiji niko ne može da naređuje da ruši odnose sa Rusijom
On je priznao da je Austrija neutralna po pitanju članstva u NATO paktu, ali da to ne znači da se uzdržava od politike EU. "Nismo u NATO-u, ali jesmo u EU i takva mogućnost je moguća i za Srbiju. Istina, skoro sve nove članice EU pridružile su se NATO i sigurno je da postoji snažna tendencija ka tome, ali u slučaju Srbije to ne mora da bude tako", kazao je on. Govoreći o Južnom toku, Ajgner je naveo da je i Austrija jedan od partnera u tom projektu, koji je i u njenom interesu. "Ali ovaj projekat mora biti u punoj saglasnosti sa pravilima i regulativama EU. To je stav austrijske vlade. Mislim da će Srbija morati da sledi te iste pozicije. Rusija i Evropska komisija će morati da ispregovaraju uslove. Dok se ne postigne dogovor, biće vrlo teško da se nastavi sa „Južnim tokom”. Ako se kriza u Ukrajini pogorša, sumnjam da će se raspoloženje u Evropi prema ovom projektu izmeniti u njegovu korist", poručio je austrijski ambasador u izjavi za Politiku. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA