Najnovije

Renci: Pažljivije prema Srbiji

STRAZBUR - Italijanski premijer Mateo Renci upozorio je danas poslanike Evropskog parlamenta da bi Evropska unija morala da se pažljivije odnosi prema Srbiji i drugim državama u svom okruženju.
Mateo Renci (Foto: JuTjub)

Mateo Renci (Foto: JuTjub)

“Evropa mora da ima na umu da je supersila zasnovana na određenim vrednostima i da stoga treba da se drugačije, pažljivije postavi prema Mediteranu i pitanju proširenja EU, pre svega u odnosu na Srbiju, Crnu Goru i Albaniju", rekao je Renci na plenarnoj sednici EP u Strazburu. “Mi ne možemo bez tih zemalja i ne smemo da dozvolimo da politikom proširenja upravlja strah”, istakao je italijanski premijer. On je podsetio na prošlogodišnji govor pape franje na istom podijumu u kome je poglavar rimokatoličke crkve govorio o "duši Evrope” i o EU kao “prostoru slobode”. “Drugi promovišu strah i populizam, hoće da od EU naprave tvrđavu”, rekao je Renci i istakao da se on oštro protivi takvom konceptu.
Pročitajte još:Arhiepiskop Jovan na slobodi, a MPC dobija priznanje!?
“EU ne treba da bude opasana rovovima i zidovima, ona bi trebalo da bude otvorena i izgleda kao škola ili muzej”, poručio je on, dodajući da Evropa nije vojna supersila, nego supersila vrednosti koje ne sme da napusti zbog demagogije i straha za sopstvenu bezbednost. Poslanici, koji su danas na plenarnom zasedanju razmatrali učinak šestomesečnog italijanskog predsedavanja, ispratili su Rencija gromkim aplauzom. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA