Najnovije

Vučić: Nema novih mera, rezultati su odlični!

BEOGRAD - Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić i poručio da novih, bilo kakvih teških mera, neće biti.
Aleksandar Vučić, premijer Srbije (Foto: JuTjub)

Aleksandar Vučić, premijer Srbije (Foto: JuTjub)

Vučić je u intervjuu TV Pinku rekao da to znači da je stanje javnih finansija u Srbiji sve bolje, pre svega zbog veće ozbiljnosti i odgovornosti Vlade Srbije. "Ove godine nećemo se zadužiti više od 1,2 do 1,3 milijarde", kazao je Vučić i naveo da je namera Vlade Srbije da stvori zdrave javne finansije koje su uslov za rast prvrede, investicija i uslov za zdravu državu. U prilog tome da su Srbiji stvari krenule bolje nego što je očekivano u finansijskom smislu, Vučić je naveo da su, uprkos smanjenju plata i penzija, plate povećane, te da to pokazuje da je prosečna neto zarada prelazi 49.000 dinara. Upitan kako je to moguće, premijer kaže: "Moguće je zato što je inspekcija rada ozbiljnije bolje radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da 400 evra prosečna plata je nešto što dugo, dugo vremena nismo imali u Srbiji". Premijer je istakao da je januar 2015, u poređenju sa istim mesecom od 2011. godine, najbolji i po prihodima i po rashodima. "Cifre pokazuju da imamo suficit veliki i zbog neporeskih prihoda vezano za uzimanje više novca od javnih preduzeća, ali imamo i veći domaći PDV i po prvi put imamo situaciju da smo više duga vratili nego što smo se zadušili", kazao je Vučić. Srbija, prema njegovim rečima, ima i značajne zalihe novca u dolarima koje smo, kako je rekao, uzeli po najnižoj stopi. "Srbija, dakle, nema problem sa likvidnošću", istakao je premijer i dodao da je to pre svega zbog rezultata žestoke borbe protiv korupcije i sive ekonomije.
Pročitajte još:U Rožajama protest zbog karikatura proroka Muhameda
Jedino gde Vlada Srbije ima mali problem je uvozni PDV, ali je to zbog sniženja cena nafte, rekao je Vučić. "Ako tim putem budemo išli, iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama Srbija će biti jedna od najboljih zemalja u regionu", kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija. On je naveo i da je Međunarodna organizacija rada procenila smanjenje broja nezaposlenosti u Srbiji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA