Najnovije

DOLAZI ZIMA: Ojačajte imunitet!

Ne morate da jedete dva kilograma pomorandži i limuna dnevno da biste se sačuvali od infekcija i virusa koji su uobičajeni za ovo doba godine. U organizmu postoji prirodni štit od spoljnih uticaja, imuni sistem, koji sasvim dobro obavlja zadatak ako mu, našim navikama i ponašanjem, to ne otežavamo.
Voće i povrće (Foto: pixabay.com)

Voće i povrće (Foto: pixabay.com)

Da bi imunitet normalno funkcionisao treba mu dovoljno kvalitetnog odmora, zdrava i umerena ishrana i barem pola sata šetnje dnevno. Nećete pogrešiti ako po lepom i sunčanom vremenu u prirodi provedete i više, jer je vitamin D koji se tako obezbeđuje važan zaštitnik zdravlja. - Pravilno raspoređeni obroci i izbor namirnica značajno utiču na imuni sistem - kaže dr Branka Lazić, načelnik Službe opšte medicine Doma zdravlja "Stari grad". - Sveže sezonsko voće i povrće, integralne žitarice, posno meso i riba obezbeđuju dovoljnu količinu nutrijenata, vitamina i minerala. Savremeni način života sa dugim radnim vremenom, i često samo jednim kuvanim obrokom, nekada ne omogućavaju da se dnevne potrebe zadovolje, i tada treba uzeti dodatke ishrane - suplemente. Dovoljno vitamina C obezbedićete uzimanjem pomorandži, mandarina, brusnica, kivija, jabuka, graška, kelja ili paradajza. Značajno je i gvožđe koga ima u sušenom voću, crvenom mesu, zelenom povrću, cvekli, kupinovom vinu. Ako se uzima u tabletama, treba ga piti sa vitaminom C, jer sa tako bolje resorbuje. - Od minerala za imunitet su veoma važni selen i cink - ističe dr Lazić. - Prvi štiti organizam od delovanja slobodnih radikala i smanjuje toksičnost određenih supstanci, a u dovoljnim količinama se nalazi u mesu, mahunarkama i plodovima mora. Cink jača imunitet a ima ga u pšeničnim klicama, semenkama bundeve, susamu i suncokretu, orasima, lešnicima, bademima. Vitamin E je snažan antioksidans jer sprečava nestabilne molekule da oštećuju ćelije, a sadrže ga biljna ulja, integralni pirinač i orašasto voće. U ishranu treba uvrstiti i med zbog matičnog mleča koji ima antimikrobna svojstva i prirodni je biostimulans imuniteta. Imunitet jačaju i probiotici koji se nalaze u jogurtu i drugim fermentisanim mlečnim napicima. - Beli luk može da se koristi kao preventiva, ali i u lečenju gripa i prehlada zbog prisustva alicina koji ima antimikrobna svojstva - savetuje dr Lazić. - Sos od rena pomaže kod začepljenog nosa i tegoba sa sinusima. Pileća supa sa povrćem umanjuje tegobe izazvane prehladom i gripom. U narodnoj medicini se protiv prehlade preporučuje i kuvano vino sa šećerom i biberom. Osim pozitivnih dejstava, neke namirnice mogu da imaju i negativan uticaj na imunitet. To su pre svega šećeri, masnoće i hrana koja ima previše kalorija. Mleko i mlečne proizvode treba izbegavati u slučaju gripa i bronhitisa, jer podstiču pojačano stvaranje sluzi, što otežava disanje i iskašljavanje. Snaga organizma se vidi na kosi Negativan uticaj na prirodan štit od bolesti imaju stres, prehlade, nezdrava životna sredina, pušenje, alkohol, hirurške intervencije, traume, izgladnjivanje, nedovoljno sna, previše intelektualnog i fizičkog rada, preterano izlaganje suncu i vrućini. I nedostatak vitamina može da dovede do pada imuniteta što se vidi "na prvi pogled" - kosa je bez sjaja i sa ispucalim krajevima, nokti su slabi i krti, a koža problematična ili suva.
Pročitajte još:Saobraćajac je zaustavio ovaj automobil, a onda se zaprepastio!IZAZIVA RAK: Da li treba da prestanemo da pijemo kafu?
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA