Najnovije

Orban odbrusio EU: Nećete vi odlučivati o našim energetskim sporazumima!

BUDIMPEŠTA- Mađarska će zahvaljujući postignutim sporazumima sa Rusijom uštedeti tri milijarde evra, koje bi trebalo da plati Gazpromu do kraja godine zbog zbog kršenja odredbe "uzmi ili plati" (take or pay), izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Viktor Orban (Foto: orbanviktor.com)

Viktor Orban (Foto: orbanviktor.com)

U utorak uveče predsednik Rusije Vladimir Putin je posle razgovora u Mađarskoj izjavio da se Gazprom složio da se preuzimanje gasa koji Mađarska nije preuzela odloži za kasnije i time Mađarska oslobodi od izvršenja odredbe take or pay (plaćanje penala za nepreuzimanje dogovorene količine gasa). Orban je saopštio da su strane iznašle političko rešenje za ugovor o prodaji gasa, koji ističe krajem ove godine; preostalo je da se usaglase tehnički detalji. Sporazum između dve zemlje ne zahteva odobrenje EU, istakao je Orban. „Da sinoć nismo postigli dogovor, trebalo bi da platimo Rusiji tri milijarde dolara do kraja 2015. godine, kada ističe ugovor… Sporazum se tiče količine koja bi Mađarskoj bila dovoljna za naredne tri-četiri godine“, rekao je mađarski premijer. Po njegovim rečima, mađarska vlada je obećala da neće preprodavati ruski gas Ukrajini. Takođe, Mađarska ne namerava da podrži inicijativu EU o formiranju energetskog saveza, koji zahteva da gasne ugovore odobri EU.
Pročitajte još:
Mađarska vlada trenutno razmatra sa Rusijom formulu za određivanje cene gasa čija se isporuka odlaže. Trenutna cena za Mađarsku, po  Orbanovim rečima, iznosi 260 dolara za hiljadu kubnih metara i prihvatljiva je za zemlju. Orban je istakao da Mađarska nije zainteresovana za potpisivanje novog dugoročnog ugovora s Rusijom s obzirom na volatilnost tržišta. S druge strane, Gazprom se složio da poveća količinu gasa koja se skladišti u mađarskim podzemnim skladištima. „Cilj Vlade Mađarske je da količina ruskog gasa u podzemnim skladištima zemlje dostigne tri milijarde kubnih metara“ - dodao je Orban. Izvor: Fatki.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA