Najnovije

Fejsbuk vas prati i bez profila

Izveštaj belgijske komisije za zaštitu privatnosti koji je predstavljen juče otkrio je da je Fejsbuk pratio sve korisnike, čak i one koji su bili izlogovani sa svojih profila, odnosno i one koji nemaju profil. Način na koji prate je korišćenje „kolačića“ i tastera „lajk“ koji se sada može naći na 13 miliona sajtova širom sveta.
Fejsbuk (Foto: pixabay.com)

Fejsbuk (Foto: pixabay.com)

Prema zakonima EU, sajtovi moraju da dobiju dozvolu korisnika pre nego što postave „kolačiće“ na njihov računar. Automatsko postavljanje „kolačića“ od strane sajta je zabranjeno prema zakonima EU. To znači da kada korisnik prvi put poseti sajt mora da dobije informaciju, odnosno zahtev da li želi da se na njegovom računaru čuvaju „kolačići“. Prema osnovnim podešavanjima, Fejsbuk automatski instalira „kolačiće“ koji prate ponašanje korisnika na svim sajtovima. Pomoću specijalnog kolačića zvanog „datr“ oni su mogli da vide ko sve posećuje sajtove koji u sebi sadrže „lajk“ taster. Predstavnici Fejsbuka osporili su izveštaj istakavši „da je pun faktualnih netačnosti“. Takođe, dodali su da ih autori izveštaja nisu kontaktirali kako bi razjasnili pretpostavke. Šta su „kolačići“? To su male datoteke koje se čuvaju na računaru dok korisnik surfuje internetom. Kada prvi put posete neku stranicu, one tada šalju „kolačiće“ na računar kako bi zapamtile aktivnosti ili podešavanja korisnika, tako da sledeći put kada posete istu stranicu mogu ih automatski primeniti. Mogu se koristiti za čuvanje lozinki ili formulara.
Pročitajte još:PAZITE SE: Ako ovih 5 stvari objavljujete na Fejsbuku, rizikujete svoju bezbednostNiste platili internet? Evo kako da otkrijete Wi-Fi pasvord vašeg komšije
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA